Besamel mártás (? )
Besamel mártás elkészítése:
1. Olvassza meg a vajat, szórja rá a lisztet és pirítsa világosra.
2. Öntse hozzá lassan a tejet és keverje simára.
3. Adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet a kissé összenyomott borsot.
Kiejtés szerint van írva. Bechamel francia ételadalék.
Érdekesség hogy mindíg megsütik a besamellel leöntött ételt.
úgy mondják itthon ahogy írok besamel, amúgy Google-be beírod és megtudsz mindent;)
A francia konyha méltán híres a fűszereiről, mártásairól. Néhány híres étele a hagymaleves, a besamel-mártás, a tenger gyümölcsei, csigák, sajtok, borok.
Besamel mártás elkészítése:
5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel. Megsózzuk, és egy kevés őrölt szerecsendiót is adunk hozzá.
Alacsony lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, tejjel hígíthatjuk. Félretesszük, majd amikor kihűlt,összekeverjük a fél liter tejföllel.
* 2 evőkanál vaj
* 2 evőkanál liszt
* 5 dl tej
* só
* bors
* szerecsendió
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Változatok:
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük hús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.
Sajtos: keverjünk a besamelhez 5 dkg reszelt sajtot.
Hagymás: a besamelhez hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott újhagymát, csipet koriandert és 2 evőkanál tejszínt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!