Számomra vannak dolgok, amik elképzelhetetlenek. Ilyen a szusi is. Alapban nem szeretem a halat - de semmilyen tengeri herkentyűt - a NYERS hal meg ennek csak a csúcsa.
Akárki készítené, akárhol, sárgaságot kapnék az undortól, ha ennem kellene belőle.
Csak azért írtam le, mivel a kérdés az volt, hogy
"Mi a véleményetek a sushi-ról?", hát nekem ez.
Az egyik legfinomabb étel a világon.
Aki rizseshalnak nevezi, az nyilván annyit sem tud, hogy a sushi készítése tudomány, 7 évig tanulják, stb. Meg nyilván otthon készíti random alapanyagból, maga készítette rizzsel, holott a rizs a lényege és a legnagyobb trükkje a dolgonak.
Vagy trófeás szinten eszi, meg a kicsomagoltakat.
Fujiban kell enni, utána majd rájössz, mi az. Az autentikus, a japán közösség is odajár.
"szusinak nem a nyers hal a lényege, hanem a rizsecettel savanyított rizs különféle töltelékkel"
+1
en nagyon szeretem, a nyers halasokat kiveve. viszont millio finom valtozata van, aki csak a nyers hal miatt nem keri nem is tudja mi az a azusi :) es a tortenete, h ne haljunk meg hulyen;
A szusi hagyományos változatában erjesztett halas rizs, amit sóban tartósítanak. Ez a módszer Délkelet-Ázsiából származik és ott a mai napig népszerű.[2] A szusi szó egy mára régiesnek számító, más szövegösszefüggésben nem használt nyelvtani forma, jelentése: „ez savanyú”.[3]
A rizsbe csomagolt hal erjedésének oka, hogy az erjedő rizsből keletkező ecet aminosavakká bontja le a halat. Eredménye az umami nevű íz, ami a japánok szerint az ötödik alapíz az édes, sós, savanyú és keserű mellett.[4] Japánban a szusi legrégebbi változata, a narezusi készítése még mindig hasonlít erre a folyamatra. Ebből alakult ki aztán az osizusi, majd az edomae nigirizusi, amit a világ többi része ma szusi néven ismer.
A mai japán szusi már nem sokban hasonlít a hagyományosra. Eredetileg csak a halat fogyasztották el, a készítéséhez használt rizst eldobták. A narezusi egy fajtája, az erős aromájú funazusi, amit a Biva-tó környékén készítettek, nagyban hasonlít az eredeti erjesztett ételre. A Muromacsi-korszakban (1336–1573) kezdtek a jobb íz és tartósítás érdekében ecetet adni az ételhez. Az ecet kiemelte a rizs savanyúságát, és tartósabbá is tette, így az erjesztési időszakot le lehetett rövidíteni, majd teljesen el lehetett hagyni. Az ezt követő évszázadokban Oszakában kialakult az osizusi. Ebben a halakat és más tengeri eredetű ételeket fa- (rendszerint bambusz-) formákban préselték össze. A 18. század közepére ez a fajta szusi elérte Edót (a mai Tokió).[5]
A mai változatot, amit világszerte szusiként ismernek, Hanaja Johei (華屋与兵衛; 1799–1858) találta fel Edóban, az Edo-korszak végén. Ez a mai gyorsételek egyik korai változata. A rizst nem erjesztik, így gyorsan elkészül, és könnyen elfogyasztható, akár útközben is.[5] Ennek eredetileg edomae zusi volt a neve, mert az Edo-mae (Edói-öböl vagy Tokiói-öböl) frissen fogott halait használták benne. Bár ma már nemcsak az itt fogott halból készül, hivatalos neve még mindig edomae nigirizusi.
szval koze nincs mardekokhoz, nem is ertem honnn ez a butasag :d viszomt nem draga es laktato, ez is egy tevhit h milyen draga lenne. normalis alpanyagokkal az otthoni is draga, mivel az eredeti szusi rozst nem lehet itthoni gagyikkal helyettesiteni, nem ugyan olyan (probaltuk, de az igazi japan rizs eleg draga, azval nem eri meg a zsak ha nem eszunk minden masnap :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!