Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A kávé koffeintartalma a...

A kávé koffeintartalma a pörköléstől függ? Tehát minél erősebb a pörkölés, annál több a koffein benne?

Figyelt kérdés
2018. nov. 11. 07:16
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem, de ezt remélhetöleg te sem gondoltad komolyan!

A pörköléstöl hogy kerülhetne bele koffein? Az már eredetileg benne van a kávébabban, és ezen a pörkölés nem változtat.

Viszont MO-on az a téveszme az elterjedt, hogy az erösebben pörkölt - azaz keserübb - kávé erösebb, ami definitív nem így van.

2018. nov. 11. 07:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A kávé koffein tartalma a kávé fajtájától függ.

A robusta több koffeint (1,5 és 4% között) tartalmaz, mint az arabica (0,3 és 1,5% között)

Az arabica kávé ízét az édes, puha, selymes lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szokták illetni. Savtartalma alacsonyabb, mint a robustáé. Az arabica kávé aromákban gazdagabb. A kávébabok illata pörkölés előtt és utána is gyümölcsös, édes és illatos. Általában lágy pörkölést – bécsi vagy francia pörkölés – alkalmaznak nála.


A robusta kávék íze kesernyésebb, savasabb, durvább. Kevésbé nemes, mint az arabica, testessége és a sötétebb pörkölés miatt kiváló eszpresszó készíthető belőle.


[link]

2018. nov. 11. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
83%
Nincs korreláció.
2018. nov. 11. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim válasza:
63%
3 féle pörkölêsi mód van. Bécsi, francia és olasz. A bécsit pörkölik a legkevesebb ideig, az olaszt a legtovább. Minél tovább tart a pörkölési idő, annál kisebb lesz a koffein tartalma a kvszemnek. Az íze viszont egyre jobban lesz keserű. Függ még a termőterülettől is a koffein tartalom.
2018. nov. 13. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
46%
Miért iszol kávét. Alacsony a vérnyomásod ? barátom magas vérnyomásra is issza !! Azt hiszem kamikaze.
2018. nov. 13. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
maga a kávéfőzet koffeintartalma erősen függ a lefőzés módjától is. egy bizonyos pont felett nem szabad, hogy több víz átmenjen egységnyi kávén, mert akkor már javarészt a koffein és csersavak oldódnak ki, de érdemleges íz és olaj már nem. ezért van az hogy a 4-6 személyre lefőzött dolgok, főleg kotyogóban szétcsapják az ember fejét, míg a kontrollált, kalibrált módon müködő precíz kávégépek egy személyre belőve sokkal használhatóbb főzetet produkálnak. Én otthon kotyogózok, de csak egyszemélyest, és ott is megmértem, hogy mennyi a hivatalos ml mennyiség, s csak annyit engedek, utána lekapom és gyors kiöntöm a csészébe.
2018. nov. 13. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Koffeinmolekula 178 celsius fok fölött szublimálni kezd, vagyis minnél hoszabb ideig pörkölnek úgy csökken a koffeintartalom. Tehát általánosságban minél sötétebb pörkölés annál kevesebb a koffeintartalom.
2018. nov. 21. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!