Van itt még rajtam kívül valaki, aki szereti a Nattót (erjesztett szójabab)? Ha igen, ő hogyan csinálja magának, vagy veszi-e a boltból?
(Azok számára írom ezt, akik nem ismerik.)
Manapság a nattót a "szuperélelmiszerek" közé sorolják. A nattó a fehérjén kívül tartalmaz még növényi rostokat, káliumot, nátriumot, nagyon sok B1, B2, C, E, K2 vitamint, és magas a vastartalma is, a benne található nattokináz nevű enzim segít a vérrögök okozta problémák megelőzésében, mint például a stroke vagy a szívroham, és ezáltal a vérkeringés javításában.
A szójabab fehérjéi nagy százalékban hőállóak. A szójában található szénhidrátok egy része az ember számára emészthetetlen, és sajnos puffadást, fokozott szélképződést okozhat.
Az erjesztés azt a célt is hivatott szolgálni, hogy ezeket a fehérjéket és szénhidrátokat az emberi szervezet képes legyen megemészteni, ezáltal a szójabab tápanyagtartalmát 100%-ban hasznosítani.
Maga a nattó kinézetre, állagra, szagra-ízre nem mindenki számára lehet bizalomgerjesztő az első körökben. Képzeljen el az ember egy főtt szójababot, amit egy nyúlós-ragadós massza vesz körül. Szagra és ízre pedig leginkább az érett sajtra emlékeztet. Viszont szójaszósszal (ill. árulnak kifejezetten a nattóhoz készült szószt is - recept a neten) és jóféle mustárral (a japán karashi mustárt ajánlják, de jó hozzá az angol és/vagy dijoni mustár is) és ha valaki pikánsan szereti, még extra wasabival feldobva (főtt rizzsel, zöldhagymával vagy anélkül, esetleg egy tojást hozzáadva) igazi érdekes ízélményben lehet része az embernek. Emellett rendkívül egészséges is.
Gondoltam leírom ezeket, hátha meghozom a kedvét a „vállalkozó kedvű embereknek” az elkészítéshez.
Viszont érdekelne hogy az itt jelenlévők közül, aki már csinált ilyet, az hogyan csinálta saját magának? Milyen típusú szójababot használt?
Melyik főzési módot tartja jobbnak:
- A hagyományos ruhába betekerve, bambusz párolóban történő párolást,
- vagy a kuktában való párolást?
Mennyi ideig főzte és erjesztette a babot?
Hogyan történt maga az erjesztés (mivel tartotta fenn a megfelelő hőfokot és nedvességet)?
# 1
Jah, ha túl sokáig erjesztik. Akkor pálinka lesz belőle. :)
Amúgy a kérdés tárgytalan mert látom hogy én vagyok az egyetlen ember itt Magyarországon aki képes ezt megenni, mer más úgyse merné bevállalni rajtam kívül, hogy egyáltalán a szájába vegye ezt a ragacsos, nyálkás, büdös gezemicét. Nincs olyan elvetemült ember itten, az biztos.
Viszont aki megszereti, az úgy fog rá tekinteni, mint a Csokítóra (ronda és finom).
Japánba kellett volna születni.
Engem nagyon is érdekel ez az étel. De még itthon Magyarországon sosem találkoztam vele, éttermekben, boltokban. Szívesen megkóstolnám. Képekről nézve, nekem inkább bejönne édesen, mint sósan. Inkább édesszájú vagyok. Képeket nézegetve eltudnám mondjuk képzelni, mézesen, karamellásan. Ugye, a miatt mert ilyen nyúlós, ragadós.
De sósan, magában is megkóstolnám.
Nagyon szeretem az alga salátát és a fafül gomba salátát is.
Amit még szívesen kipróbálnék, az a mochi, és a 100 napos, 100 éves vagy ki, hogy hívja tojás. :)
# 3
Akkor te vagy az én emberem. :)
Nem tudom hol laksz, de ha budapesti vagy, akkor örömmel szolgálhatok, ugyanis van egy bolt a Rózsadomb centerben (II. kerület), ahol árulnak ilyet fagyasztva.
Ráadásul ha nem is vagy pesti, futárszolgálaton keresztül még akkor is lehet rendelni tőlük talán Budapesten kívülre is, ezt meg kell érdeklődni. Itt a weboldaluk:
(Talán hátrány, hogy a weboldal soha nem frissül és az ember így nem tudja hogy adott esetben még milyen áru áll rendelkezésre, mivel a boltban rengeteg egyéb, főleg koreai és japán eredetű élelmiszer és főzési alapanyag, továbbá sokféle fagyasztott áru is található. Akit érdekel, frissen készült kimchit is kapható. Sajnos a hely nem tartozik az olcsóbbak közé, a tulajdonosa egy koreai csávó aki alig tud magyarul, és többnyire ő veszi fel a telefont. Ezért kell célirányosan leadni a rendelést, az áruk nevét és mennyiségét pontosan megnevezve. Azért is érdemes vásárlás előtt előbb felhívni, mert nem mindig van az adott áruból készleten – a Rózsadombig fölvergődni meg valóságos kínszenvedés kocsival és tömegközlekedéssel egyaránt.)
Amúgy azért lettem volna kíváncsi, hátha akad-e itt ilyen ember (mivel néhány magyar nyelvű blogot olvasgatva már találkoztam ilyen magyar emberrel) aki hozzám hasonlóan szintén rászokott erre a kajára, mert aki egyszer megkedveli, az előbb-utóbb otthon is megcsinálja magának - főleg mert rohadt egészséges. Én már jópárszor nekifogtam (van ilyen gépem is hozzá) de soha nem tudtam olyan minőséget elérni, mint amilyet a boltban árulnak.
Teljesen másmilyen állagú és ízű lett mindig a végeredmény (de azt azért nem mondom hogy rossz lett volna) csak örülnék ha a bolti minőséget el tudnám érni. Viszont hiába nézek neten videókat, nem sokra jutottam eddig azokkal sem. Azért gondoltam azt, hogy talán én csinálok valamit rosszul. De annyi előnye van, hogy másfajta (pl. fekete) babból is tudom csinálni, sőt úgy variálom ahogy akarom, teljesen egyedi ízvilágokat létrehozva.
Amúgy még annyit kedves utolsó, ha érdekel, megkóstolod és úgy döntesz hogy otthon te is elkészíted (tutorial anyag a neten található) és szeretnéd ÉDES VERZIÓBAN akkor ajánlom az adzuki (vörös) szójababot hozzá, ugyanis annak édeskés íze van (Japánban sok édességhez használják) és állítólag még enyhébb is az íze mint az eredetinek. (Amúgy jó is fölhoztad mert én biztos kipróbálom!)
# 6
Na igen, azt mondtam hogy az "egyetlen ember Magyarországon", de nem az egyetlen magyar. :)
De végülis ki tudja, lehet hogy tényleg akad más ember is rajtam kívül idehaza, csak ő viszont nem olvassa a Gy.K.-t.
Ma lett kész, holnap megkóstolom, habár nem annyira szálas mint a neten látható Nattó, meg kicsit festék szagú, de remélhetőleg ehető
Inkubátorban
Szia!
Sikerült azóta kikísérletezned? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!