Milyen ízű a gömböc, vagy gömbec (disznó gyomrából készült erdélyi étel)? Mire hasonlítható az íze leginkább?
Az erdélyi gömböcnek két alapváltozata van.
Az egyik annyiban különbözik a hagyományos disznósajttól, hogy lényegesen apróbbra darabolják a belevalókat, de különben ugyanabból és ugyanúgy készül. Ezt mifelénk Baranyában is csinálják, errefelé svárklinak mondják.
A másik változat a kásás változat. Árpagyönggyel vagy rizzsel készül, esetleg kukoricával. Gyakorlatilag egy hurkatöltelék készül a szokásos módon (lehet véres is, májas, is húsos is, vegyes is), de a gyomorba töltik. Ez most már kevésbé van szokásban. Ma már Erdélyben is inkább disznósajtot készítenek a gyomorba, a hurkatölteléket meg a szokásos módon bélbe töltik.
# 3
Köszönöm szépen! Igazából erre voltam kíváncsi. Én még azt láttam, hogy Erdélyben szokás a gömböcöt a töltött káposztába belefőzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!