Van még itt olyan, aki nem bírja a magyar konyhát?
Nekem a gyomrom bírja, de nem vagyok oda érte. Szinte mindennek hagyma és pirospaprika az alapja, és nekem ettől olyan, mintha minden ugyanolyan lenne.
Ettől függetlenül nagyon változatosan lehet étkezni, akkor is, ha nem csak gyümölcsöt és zöldséget eszik valaki. Én imádom a húsokat és a tésztákat, de nem a magyaros ételeket.
Én a hallatára is elborzadok. Pirospaprika, káposzta, zsíros-húsos, nem köszönöm.
Inkább a japán, koreai konyha az én stílusom.
Én az erősen fűszeres ételeket nem bírom, talán mert sosem találkoztam olyannal otthon. Magyaros ételek voltak, de nem erősek kicsit sem (pedig az egész pici csípősség nekem bejön). A paprikás, zsíros, hagymás, tömény cuccokért odavagyok, azzal nincs baj, csak szénhidrát ne sok legyen benne, ma már azt visszafogottan fogyasztom. Úgyhogy én sem enném meg a zsíros kenyeret, az pedig miért baj, ha egy ételből elég kevés? Pont hogy kiadós úgy, maximum ha kazalnyit akar enni az ember, egyen hozzá zöldséget :) A pörkölthöz, ha ennék olyat (eszem, csak húsmenteset. mivel minden más marad, nekem az pörkölt), nyers zöldséget eszem :) Mondjuk a lecsóhoz is képes vagyok azt enni. A zsíros sós ételeket szinte képtelen lennék megenni sok-sok zöldség nélkül (jó, a pogácsa menne, most nem arra gondolok), nekem a zsírt a zöldség ellenpontozza, hacsak nem édességről van szó.
De lazán megértem azt, aki nem bírja. Nem vagyunk egyformák. Én a szénhidrátot nem bírom jól, más a zsírt. A párom mindkettőt remekül bírja, csak a zsírt egyedül, sok szénhidrát nélkül nem. Ez ilyen.
Szerencsére azt főzhetünk vagy vehetünk magunknak bizonyos tág határok közt, amit akarunk :) Én mindig olyat eszem, amit nagyon szeretek.
Hát, nem tudom, szerintem a magyaros ételek nem zsírosabbak vagy fűszeresebbek már konyhákénál. A rántást ki lehet hagyni, és nem kell tocsognia a zsírban semminek sem.
Én magyaros kajákkal fogyózom pl.
Ott a lecsó, ha nem teszed tele szalonnáva, zsíros kolbásszal, akkor csupa zöldség. Tojással kiváló, a kenyérrel mellé csínján kell bánni persze.
Ott a székelykáposzta, ha soványabb húsból csinálod, nem teszed tele tejföllel, akkor szinte diétás: csak savanyúkáposzta és hús.
Ott a borsóleves, tiszta zöldség az egész. A gulyás szintén sok zöldség hússal. Nincs olyan előírás, hogy zsíros legyen. Még a pörkölt sem az, a szaftja a szétfőtt hagymából, paprikából, húsfoszlányokból áll, a zsír viszonylag kevés benne.
Szerintem rossz helyen eszel, rosszul főztök, ezért nem bírod a magyar konyhát. Az olasz, indiai, kínai, japán stb. konyha semmivel sem zsírszegényebb vagy diétásabb. Fűszer is van benne bőven.
Én nem tudom, hogy milyen szakácskönyvekről, sőt régi szakácskönyvekről beszélünk.
Ami nekem -rengeteg- szakácskönyven van, abban nem néhányféle étel van egyformán csinálva.
A hagyma azért van benne majdnem minden ételben, mert egészséges, napi kb. fél vöröshagyma az ajánlott adag.
Akinek baja van a pirospaprikával, az lehet, hogy valami gagyi "márkát" fogott ki, sokszor hamisítják, ráírják, hogy paprika, de valami másból kaparták össze. Voltak is perek ebből, mert ez hitelrontás.
Bár én magam meg tüsszögök a feketeborstól;de azért használom, nem számít.
Nem erősen fűszeresek a magyar ételek, szerintem, sőt, kevésbé, mint más nemzetekéi, gondolom a gyarmatok hiánya miatt. A hagyományos magyar konyha nem használt erős fűszereket, és atöbbiből is olyan általános szabályként nem többfélét egy-egy ételbe, mint 3-4 félét.
A zsírral kapcsolatban, néhány éve nagy meglepetésemre angol forrásokból derül ki, hogy a disznózsír -"lard"- mégis egészséges, és még írják is, hogy hányféle más zsiradéknál jobban hasznosul,és hogy kár, hogy csak nemzetiségi boltokban kapható! Mondják ezt azután, hogy átszoktam az olajra.
Nekem volt idő, hogy a fokhagymától égett a gyomrom, pedig az is egészséges, 2-3 gerezd a napi adagja. Aztán kiderítettem, hogy a kínai fokhagyma a bajos, a biotól semmi bajom. Pedig az íze ugyanolyan a kettőnek.
A magyar konyha szerintem többféleképpen és változatosabban készíti a zöldségeket, gyümölcsöket, minr másoké. Meg lehet nézni a főzelékeket -amiket lehet habarni, rántás helyett-, vagy a leveseket. Sokszor csak 1-1 fűszer különbséggel teljesen más ízű ételt kapunk!
Vannak klassz diétás szakácskönyvek is, és hihetetlen, hogy milyen jól lehet teljesen magyar ételeket csinálni diétás alapanyagokból is.
Viszont, manapság akárki kiadathat szakácskönyvet, és láttam már angol nyelven is olyan "magyar" ételeket propagáló receptek, amiket gőzöm sincs, hogy honnan találtak ki. Össze nem illő fűszerekkel, más népek konyháiból vett keverékekkel, szégyent hoznak ránk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!