Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Más kultúrákban mekkora...

Csigabigalány kérdése:

Más kultúrákban mekkora szerepe van a túrónak?

Figyelt kérdés

Nem az ilyen-olyan krémállagú "túróra" gondolok, hanem a tipikus, rögös, magyar túróra, ami kell a túrós tésztához, réteshez, túrógombóchoz, kevert túróhoz, túró rudihoz, stb.


Más hol is ilyen széleskörűen felhasználják? Csak nálunk jellemző ez az állag?



2016. márc. 15. 16:20
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A rögös túró nem kizárólag Magyarországon használatos...

Nálunk, Lengyelországban twaróg (e: tfájug) a neve, és ugyanúgy lehet 20-25 dekás csomagolásban kapni mint itt. Aki élt Angliában, az ismerheti a lengyel boltokból.

Felhasználását tekintve erősen hasonlít a magyarra...

Van:

- túrógombóc (édesen és sósan is)

- túrós tészta pirított szalonnakockákkal (csak azért nem írtam csuszát, mert a tészta nem csuszatészta)

- túrófánk

- túrós sütemény, az egyik legnépszerűbb kommersz sütemény... sernik (e:szernyik) a neve..

- túros derelye... hozzáteszem, hogy ott a derelyét (pierogi) szélesebb töltelék spektrummal fogyasztják, akár édesen, akár sósan... pl. túrós édesen / túrós sósan (piritott szalonna van a töltelékben) / áfonyás / epres / káposztás / húsos, gombás, ezek kombinációja pl. spenótos túrós, stb...

És a szupermarketekben a félkész ételek között szerepel, tehát ilyen gyors vacsoraként is tekintenek rá, nem pusztán desszertként.

- kőrözött is van, bár ott szélesebben variálják az összetevőket, és a paprikát nem erőltetik. Például itt lilahagyma és olivabogyó van benne, de általában metélőhagyma a menő...

[link]

- palacsintába is rakják töltelékként, pl. epres-túrós palacsinta

[link]


Biztos egyéb szláv kultúrákban is vannak hasonlók, de azokat nem ismerem, csak a magyart meg a lengyelt.

2016. márc. 15. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
elírtam a twaróg kiejtését... így akartam: tfárug
2016. márc. 15. 17:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :)
2016. márc. 16. 09:45
 4/5 anonim ***** válasza:
0%
Hol mossák a fitymát hol nem!
2016. márc. 18. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
51%

Szerintem eredetileg ilyen volt a túró. Amikor még nem valamilyen gyorsított eljárással készítették, hozzáadva valamit, amitől sós íze lesz. Aztán kivonják belőle -többékevésbé- a sót.

A "házi" túró máshol is olyan szárazféle. Végülis nem kell, hogy sós legyen már eleve, igaz?

Használják mindenütt, a németeknél is, Amerikában is, csak sokkal drágább, szóval, ahol sós kell, ott beérik az olcsóval.

2016. márc. 20. 00:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!