Külföldon élők! Benneteket mi lepett meg a konyhában?
Köszönöm a sok érdekes választ! :)
Én Franciaországban élek már nagyon régen, de amikor kijöttem, hozzá kellett pl. szoknom, hogy az ecet nem 20%-os, hanem csak hat, viszont van belőlük vagy negyvenféle változat. Abban az időben M.O.-n csak egyfélét lehetett kapni.
A tejföl sem ugyanaz, túró nincs vagy csak ritkán, és kovászos uborka is csak újabban létezik lengyel konzervben. De azt szoktunk itthon csinálni, pláne, ha ilyen meleg van.
A százféle forrásvíz is alig ízetlenebb, mint a pesti dunavíz! :)
Anglia: mindenbe tesznek mentát. Van mentás sör, csoki, zöldborsó, még mentás kolbász is.
Meg a csipszek. ECETES csipsz!!!! Undorító.
Amit Franciaországban "goulache hongrois"-nak hívnak, az egész egyszerűen egy marhapörkölt, még csak nem is hasonlít a levesre.
Ettől föggetlenül imádom a francia konyhát, még a tengeri herkentyűket, a békát és a csigát is, a milliónyi sajtról és salátáről nem is beszélve.
De eleinte (száz évvel ezelőtt!) a magyar cukros-ecetes saláták után furcsa volt, hogy itt mustárral-olajjal készítik őket, és nem is a főételhez fogyasztják, hanem előtte vagy utána.
Igazából nem lepett meg semmi.
Az angolok nem tudnak főzni, semmi kreatív dologban nem jók, nem meglepő, hogy a kajáik sem finomak.
A franciakonyhából nekem az otthoniak, a hidegkonyha ízlett, franciasaláta, kaszinótojás, sonkás tekercs, stb.
A más nemzetiségek konyháit meg megkóstoltam, de annyi.
Imádom a krumplit, nekem az a minden, akárhogyan. Semmi bajom nem volt Németországban a káposztás dolgokkal sem, finom is, egészséges is.
Az eceten én is meglepődtem, hogy milyen híg, de különben is hígítjuk, nem? Egészséges is, ha már valamit teszünk a zöldségre, jobb, mint a mindenféle öntet.
Jobbat nem találtam, mint Mo-on, esetleg egészségesebbet, de azt igazából már ott is megtaláltam, igaz nem az átlag boltokban.
Itt a lengyel boltokban vannak a jobb európai dolgok, még fagyasztott szilvásgombóc is. Rendes, száraz túró, nem sós sajtok.Disznósajt, kovászos uborka, savanyú káposzta.
Egy magyar bolt is van, de sokkal drágább, és mostanában még a minőség is rosszabb. De van egy román bolt is, ahol kedvesebbek az eladók is, és a kolbász is szebb is, finomabb is.
Galuskaszaggatót többfélét is láttam a neten, még régebben, ha valaki keresi.
A nokedliszaggatót és a mákdarálót én Pestről hoztam, mikor már haza lehetett menni a '90-es években.
De azt nem mondanám, hogy semmi újat és jobbat nem találtam. A francia konyha rendkívül változatos, és a regionális specialitások is gazdag, finom választékot nyújtanak.
Az ecetet természetesen hígítja az ember, de az elején furcsa volt, hogy sokkal több kell belőle. És itt olyan változatos a salátakészítés módja, hogy már nagyon régen nem csinálom a magyar fajtát.
Itt is van magyar bolt, de egy idő óta vacak és drága, a jugók meg gorombák és kelletlenek.
Lengyel kovászos uborkát szoktuk venni konzervben, ha elfogy az, amit - különösen az olyan forró nyarakon, mint az idei -, rengeteget csinálok itthon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!