Jókai bableves bográcsban recept? Valaki segítsen! (itt találtam egyet de ez nem túlkomplikált? Mert én még ketchupot sosem raktam bablevesbe) lent a link kérlek benneteket segítsetek hogy készítsem el a legfinomabb bablevest.
Kechupot a bablevesbe???
Szegény papám szörnyet halna ha ezt látná. Én inkább ezt a receptet javaslom:
Jókai bableves
18 dkg szárazbab, 1 főtt füstölt csülök, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, babérlevél, fokhagyma, 15 dkg zöldpaprika, 7 dkg paradicsom, 30 dkg füstölt kolbász, 2+4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 3 dkg hagyma, 5 g fűszerpaprika, petrezselyemzöld, 1,5 l tejföl, 3 dkg liszt, csipetke.
A babot megmosom és előző este beáztatom. Kevés zsíron megpirítom a karikára vágott gyökérféléket. Mikor barna, hozzáteszem a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint kevés sóval főzöm. Időközben a kolbászt a zsírban megsütöm, kiveszem a zsírból, majd vékony szeletekre vágom. Mikor a bab puha, a kolbász sütőzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítek. A végén megszórom paprikával és vágott petrezselyemmel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverem a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefőzöm a csipetkét és a kolbászt. Tálalás előtt a csülköt kis darabokra vágom és fölémerem a forró levest. Az asztalnál mindenki utánízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel. (275)
Szia!
A következő receptet szeretném a figyelmedbe ajánlani, mert autentikus. Az arányok megtartásával (és némi főző tapasztalattal) szerintem a legegyszerűbb és ennél fogva a legfinomabb jókait főzheted meg,akár bográcsban is.
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes zöldpaprika.
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot.A meghámozott f.hagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani).A répákat meghámozzuk,kisebb kockákra vágjuk.A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.A csülköt fel tesszük főni,annyi vízben,hogy ellepje.Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a babérlevelet és a "teatojást".Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt,és az egészet puhára főzzük.Elkészítjük a csipetkét:10 dkg lisztet elkeverünk csipt sóval,hozzáadjuk a tojást,és víz nélkül tésztát gyúrunk,cipót formálunk belőle.Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük,és lisztezett deszkán,"meggömbölygetjük" őket,szikkadni hagyjuk.A hagymát finomra vágjuk,az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet,hozzáadjuk a hagymát,2 percig együtt pirítjuk.Lehúzzuk a tűzről,megszórjuk p.paprikával,felöntjük 3 dl hideg vízzel,és simára keverjük.A csülköt kivesszük a levesből,kicsontozzuk,felaprózzuk,majd visszatesszük.Hozzászűrjük a rántást,belekeverjük a tejfölt,felforraljuk.Beleszórjuk a csipetkét,és 10-12 percig,forralva puhára főzzük,végül savanyítjuk,sózzuk.
--áztatáshoz a babot és a csülköt egy vízben--rántáshoz pedig olaj helyett füstölt szalonna zsírját használj---a kisült szalonna kockákkal gazdagíthatod a levest-- :)
Szerintem ezekkel a kicsi pluszokkal tehet igazán finommá kecsap és társai nélkül. --Külön tipp-- Bogrács alá jár a bükk, vagy akác.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!