Csak Magyarországon népszerű a pörkölt vagy más nemzetek is eszik?
Pörkölt-szerü étel mindenhol van, csak nem teljesen egyformán készítik - meg máshogy nevezik.
Van, ahol a hagymából jóval kevesebbet vagy többet használnak, van, ahol a füszerpaprikát más füszerrel helyettesítik, tesznek bele több-kevesebb paprikát-paradicsomot, de az alapötlet ugyanaz.
Anatóliától, Szerbiáig jutott - mi tőlük vettük át, csak máshogyan fűszerezzük. Ráadásul a közel-keletről kiindulva, jutott el ide. Az irány is fontos.
Egy mai magyar fejlesztésű ételadalék specialitás van, a törökbors (pirospaprika) és fekete bors keverése.
Amúgy a magyar koszt nagyon finom, de a tágan vett környező népek ételei, és azok módosítása, gazdagításai.
Nyereg alatt nem lehet húst puhítani - főleg mert fertőző lesz, legalábbis nomád módra meg főleg nem. Amit nyereg feltörésre oda tettek a hóra, azt is a kutyáknak dobták.
"Nyereg alatt puhított húst Ammianus Marcellinus római történetírónak (i. sz. 4. sz.) a hunokról szóló leírására vezetik vissza, ahol nyeregről még nincs szó. A nyereg alatt puhított hús változat középkori krónikák és útleírások nyomán ekkor és az újkorban is meglehetősen elterjedt képzet a sztyeppi népek táplálékának jellegzetességeként az ún. művelt európai köztudatban. Ezzel szemben a sztyeppövezet állattartó népei nyers húst nem ettek, legfeljebb kivételesen." Azt is vallási szertartásoskor, vagy frissen ha nem lehet valamiért tűzet gyújtani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!