A zsidok esznek vadhust?
# 7 és # 9 -nél a pont. A Tóra, I-ten parancsai változatlanok, azokon senki ember fia nem változtathat.
# 3 idézte az erre vonatkozó parancsokat, ezekbõl, Kérdezõ Te is láthatod:
A vaddisznó is disznó ( hasítottkörmû, de nem kérõdzik ), tehát tréfli.
Õz, szarvas, muflon: párosujjú patás, kérõdzõ, tehát kóser, de persze az étel csak, ha megfeleõ módon vágták le, amihez lényegs: a vágás elõtt és után elmondták a megfelelõ áldásokat ( különben lopás, vérontás ).
A # 3 által idézett rész után sorolja a Tóra, hogy a madarak közül melyek nem kóserek ( pl gólya, holló, ölyv, stb ) a fácán ezek özött nincs, tehát kóser. Persze szintén megfelelõen levágva, kiáztatva lesózva, szóval kóserolva.
Ugyanígy a szarvast is eheted, akár áfonyalekvárral, sült krumplival. ( Ha megetted, akkor nem sült hejába :DD )
De vajat, tejföt, tejszín ne tegyélrá, bel, mellé.
Viszont a lõtt állat ugyanúgy tréfli, mint a ragadozó által széttépett. ( Utóbbi a "tréfli" szó eredete: t'réfó )
Arról, hogy a ragadozó nem kóser, a Tóra egy szót sem szó, viszont nem tudok olyan ragadozóról ammelyik hasított körmû és kérõdzõ. :)
A madarak közül ami nek kóser, többnyire csakugyan ragadozó, vagy dögevõ.
Viszont a halaknál a követelmény: úszószárny és pikkely. Így a fogas, süllõ, márna, stb kóser, mert van pikkelye és úszószárnya, noha ragadozó. Egy idõben - ha jól tudom - a kecsegérõl azt hitték nincs pikkelye ezért nem tartották kósernek, de utóbb észrevették, hogy van, csak apró, azóta elfogadott.
"Miota nemesznek kacsat a zsidok?"
Esznek, irta valaki, hogy nem?
"Nekem van zsido lakotarsam ugy zabalja a disznohust, hogy csak na, de a tengeri herkentyuk elol elzarkozik vallasi okok miatt."
:DDD Szerintem csak nem szereti a tengeri herkentyuket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!