Most kebap, vagy kebab az étel neve, és tényleg ua. Mint a gyros, csak az egyik a török neve?
Kapaszkodj:
Első mondat:
1. A kebab vagy kebap (arab: کباب) arab eredetű húsétel.
2. Döner kebap
A török döner kebap a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan.
A döner teljesen más ízvilág mint a gyros.
Eleve a füszerezése a húskészítménynek más, és a szósz sem ugyan az mint a gyrosban.
Amiben megegyeznek, hogy mindegyik nyársra tüzve van, és pitában zöldséggel vagy sültkrumplival tálalják. De azért a kettö ízvilága más.
Èn németországba élek, és ugya a döner nem igazán törökországból származik, azt berlinben találta ki egy törökbüfés, és gyorsan elterjedt az egész országba most már a világban, de eredete berlin.
Èn mindegyiket szeretem, de a gyros nekem most már különleges, mert itt kevés gyrosos van, gyrost csak kimondtottan görög éttermekben lehet kapni.
"s ugya a döner nem igazán törökországból származik,"
A döner csak annyira nem török, mint amennyire nem olasz a pizza. Egyezzünk meg abban, hogy a törökök már 2-3 ezer éve is ettek dönert. Nem tudom, honnan vetted ezt a berlini eredetet. A gyros nem tudom micsoda. A gírosz az az elgörögösödött döner. Az eljárást (szintén évezredekkel ez előtt) a törököktől lesték el. A fűszerezést saját ízlésükhöz igazították, mint ahogyan mi sem pont úgy fűszerezzünk mondjuk a fasírtot, mint ahogyan a szülőhelyén.
A kebabnak meg semmi köze sincs sem a dönerhez, sem a gíroszhoz.
Mindkettő helyes! Jó a kebap is meg a kebab is.
Ugyanúgy mint a gyros, gírosz, girosz.
Ugyanaz mind2! Legalábbis itthon a kebap és a gyros között nincs különbség. Ugyan úgy csinálják, a fűszerezés is, a hozzávalók is, a zöldségek, a szószok is.
Az egyik török, a másik görög.
5-ös:
akkor mivel másabb a kebab? elmondod ezt még, ha megkérlek?
A kebab nyárson sült, s darált húsból készül, de olyan változata is van, ami a mi rablóhúsunkra hasonlít. Tehát már az előkészítésnél fel van darabolva, míg a döner/gírosz kész állapotában.
A berlini dologból csak annyi igaz, hogy egy berlini fickó talált ki, hogy a dönert pálcikára tűzi.
Szóval, helyesen a döner kebap, döner kebab olyan mint a gyros, vagy gírosz.
Wikipédián meg azt írják, hogy: -A török döner kebap a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan. A ma gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható (gyorsétel).
Szóval török ember találta ki, csak nyugat-berlinbe vándorolt be.
A kebap, kebab, döner kebab, döner kebap nagyon is török kaja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!