Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mi a különbség a kebab és a...

Mi a különbség a kebab és a gyros között?

Figyelt kérdés

2014. júl. 17. 23:12
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Első vagyok: Krumplis tészta, rakott krumpli csak vidéki vagyok itt így írjuk. :D
2014. júl. 17. 23:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
41%
Első 2. vagyok: Am. a kebab arab étel a gyros görög. :D Még ennyi!
2014. júl. 17. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim válasza:
100%
Az előző válaszadónak igaza van, a görög gyros elnevezés egyébként azért honosodott meg itthon annak ellenére, hogy török büfések honosították meg itthon, mert a magyarok turistaként így találkoztak vele először a 90-es években a görögországi nyaralások során.
2014. júl. 17. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Elsőke! Nem értem a poént. Mert a krumplistészta és a rakottkrumpli között nagy a különbség.
2014. júl. 18. 05:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
51%
Azért van némi. A döner kebabot a 80-as években agyalta ki egy tötök fazon, hogy tudjon a németeknek vmi törökös gyorskaját eladni. A XIX. kerületben van egy görög emberkének egy pici gyros-os pavilonja, egyél ott egy gyrost, aztán menj át a Szerájba egy dönerre. Persze alapjában majdnem ugyanaz és mindkettő k. jó, de mégis teljesen más.
2014. júl. 18. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

"A 80-as években agyalta ki" -melyik 80-as? 1780-as?

Már az 1800-as évek elején valaki emlitete a kenyérbe csomagolt nyárson sült hust. Ez atörököknél volt. Tehát török, Kebab ejtsd: tyebab, innen a szerb cséváp.

Kebab: forgó nyárson sült hus.

Görögöknél: Gyros.

Az arabok marhahusbol készitik a görögök disznóbol, a törökök borjú vagy bárány, de manapság föleg nyugaton,

késziti a török még marha- csibe- pulyka- husbol is.

Döner Kebab: kelt tésztábol készült lepény-tasakba töltött nyárs,

Dürüm: kovásztalan kehyérbe göngyölitett nyárs

2014. júl. 18. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:
100%

kezdem azzal, ami fontos: a "kebab" valami nyárson sült hús, a közép-ázsiai területen nagyon sok népnél,s az egykori török területek többségén is. Készítik fémnyárson, fapálcikán, modern korunkban forgó vízszintes és forgó álló nyárson is. Cipruson pl. több vízszintes kardszerűség forgott a faszénparázs felett. Jellemzően lehúzzák az elkészült húst, úgy tálalják, körítve, s ekkor kerül mellé a kovásztalan vagy kovászos kenyér, akár a pita is. Ugyanakkor ettem kebabot egy kis görög faluban (valahol Zagória vidékén, ahol azért kevesebb a turista), s ott pörköltnek bizonyult. A cömlek kebabi néven egy vastag és (számomra meglepő módon elég magas)agyagedényben, parázson készített pörköltfélét adtak egy török piacon.

A gyros a törököktől átvett, fejlesztett kebab. Jellemzően ott sem pitában adják, csak adnak mellé kenyérfélét is.

Van sis kebab,iszkender kebab, beyti kebab,s ki tudja, hányféle.

A döner kebabot valóban egy török találta fel, összehozva az "utcán és kézzel ehető" kebab változatot.

érdekes, ezért talán a kérdezőt is érdekli, idézem az MTI cikket:

Gyászol a gyorsételpiac: meghalt a döner feltalálója

Forrás: MTI, 2013. október 27.

Meghalt a Nyugat-Berlinben negyvenegy éve kifejlesztett török gyorsétel, a döner feltalálója. Kadir Nurman nyolcvanévesen hunyt el a német fővárosban. A berlin–brandenburgi török–német vállalkozói egyesület (TDU) hét végi közleménye szerint Kadir Nurman, a török származású vállalkozó 2013.10.24-én, csütörtökön halt meg, és november elején lesz a temetése.

Kadir Nurman 1960-ban vándorolt ki Anatóliából Nyugat-Németországba, és az első években Stuttgartban dolgozott a Daimlernél. Később Nyugat-Berlinbe költözött és nyitott egy falatozót a város központjában, a Bahnhof Zoonál. 1972-ben rájött, hogy a helyi életritmushoz jobban illeszkedik, ha lepénykenyérbe töltve árulja a hazájában tányéron szervírozott fogást, a hagymával és friss zöldségekkel tálalt nyárson sült húst, mert így a vendégek elvihetik az ételt és akár menet közben is megehetik.

A döner kebabként is ismert fejlesztés a másik berlini klasszikus gyorsételnél, a currywurstnál – a curryvel és paradicsomszósszal ízesített kolbásznál – is nagyobb karriert futott be, de Kadir Nurman nem gazdagodott meg belőle, mert nem szabadalmaztatta. A németországi török közösségben viszont nagy tisztelet övezte, hiszen a közösség számtalan tagjának teremtett munkalehetőséget a találmánnyal.

2014. júl. 20. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :)
2014. júl. 20. 17:00

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!