Miért kerül többször annyiba az az étel/ital amire rá van nyomva a magyar termék matrica, mint amelyiken nincs?
A védjegyek itthon:
-Magyar termék: 100% magyar alapanyagból Magyarországon készült
-Hazai termék: több, mint 50% magyar alapanyagból Magyarországon készült
-Hazai feldolgozású termék: Többségében import alapanyagból Magyarországon készült.
A védjegyeket az emberek nem csak úgy kinyomtatják és felragasztják, pályázni kell rá, elég sokat kell érte fizetni, tanúsító bizottság ellenőrzi, hogy nem-e hazudsz, labor vizsgálat stb van. Tehát a védjegy garanciát jelent arra, hogy valóban részben magyar termékekről van szó. Pont ezek miatt a procedúrák miatt drágább, illetve azért mert valóban van egy réteg már, akik ezeket a termékeket keresik, ezzel segítenek fellendíteni a magyar gazdálkodók helyzetét.
Ezt méretgazdaságosság elvének hívják.
Legyártani egy darab terméket sokkal drágább (fajlagos költség), mint 1000-et.
Egy millió csirkecombot előállítani sokkal drágább, mint tíz milliárdot. A magyar termék, Magyarországon, 10 millió emberre (adott esetben sokkal kevesebbre) készül.
Egy tokaji szőlőtermelő, aki egy évben készít 2000 palack bort, nem tud versenyezni árban azokkal az üzemekkel, amik naponta több százezret gyártanak.
És sajnos a probléma az, hogy attól mert valami magyar (kisebb üzemben készült), még nem jelenti azt, hogy jobb is. Ez lenne a logikus, és ezt is hangoztatják, de sok esetben sajnos mégsem igaz.
Éppen ezért én vagy nagy multitól vásárolok, vagy tényleg kicsi manufaktúrából. A köztes dolgok csak mese habbal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!