A sütőolaj és a hagyományos étolaj között van valami különbség íz szempontjából? Használsz ilyet? Mennyivel többször lehet felhasználni?
Nem használok ilyet.
Semennyivel többször nem szavad felhasználni. Mindenféle olajat csak egyszer lehet felhevíteni, ugyanis hevítéskor káros, erősen rákkeltő anyagok termelődnek benne. Minél többször használod ugyanazt az olajat, annál nagyobb mennyiségben. Ezenkívül az NHE nevezetű toxin is termelődik az újramelegítés során. A népszerű tévhiedelemmel ellentétben ez nem attól függ, hogy zavaros-e az olaj vagy tiszta, illetve sajnos a szűrés sem segít rajta - legalábbis nem az a fajta, amit házilag el tudunk végezni.
Én úgy vagyok vele, hogy eszünk elég káros anyagot, amiről nem is tudunk, nem önszántunkból. Ha lehet, inkább elkerülöm az olyan dolgokat, amikről tudom, hogy igenis erősen egészségkárosító hatásai lehetnek. Nekem nem ér meg párszáz ft-nyi étolaj annyit, hogy 50 évesen elaptkoljak rákban vagy szív-és érrendszeri betegségekben a sok transzzsírtól és többszörösen telített zsírsavtól.
Inkább más növényi olajakat részesítek előnyben, pl. most olíva, tökmag, szezámmag, avokádó, recpeolajak vannak itthon. Odafigyelek ara, hogy ne hevítsem őket füstölési pontig (ez az a hőmérséklet, ami felett a toxinok termelődnek az olajakban, ha rákeresel hogy füstölési pont, megkapod a listát kb. minden létező olajra), illetve hogy inkább kisebb mennyiségeket használjak, de nem használom fel őket újra.
Köszönöm az infót!
ezt én sem tudtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!