Hogy lehet az, hogy a kapitalizmusban, az anyagi bőség gazdasági rendszerében rosszabbak az ételek, mint a kommunizmusban?
Löncshús, utitárskrém, kempingkrém, párizsi, royal háromszög sajt stb.
A kádárizmus és a 90-es évek egyszerű, de nagyszerű ízű termékei. Az olcsón megvásárolható kenyeret, krumplit jól feldobták, mert igazi húst azért valamivel nehezebb volt szerezni.
Ezen termékek a mai Magyarországon is megtalálhatóak, de ehetetlenek. A Löncshúsnál a kutyaeledel is kívánatosabb, ezek a húskrémek ehetetlen ízűek, a párizsi, mint valami kenyérhab, ami látta az ablakból a húsillatú spray dobozát.
Hogy lehet az, hogy a kapitalizmusban, abban a gazdasági rendszerben, amiben elvileg mindenki dúskál az anyagi bőségben, ezek a termékek ehetetlenné silányultak, míg a csúnya rettegett, szegényes és szerény kommunizmusban olyan olcsó finomságok voltak kaphatóak, amiket most is több generáció hiányol.
Az az oka talán, hogy már külföldön gyártják ezeket? Vagy talán az, hogy a zsugori gyártó nevetve kispórol belőlük mindent, mert "ennél olcsóbbat úgye kapsz"?
"Az az oka talán, hogy már külföldön gyártják ezeket? Vagy talán az, hogy a zsugori gyártó nevetve kispórol belőlük mindent, mert "ennél olcsóbbat úgye kapsz"?"
Ez utobbi az oka kb. roviden.
A "minden középszar" elvét felváltotta az, hogy minden annyira szar, hogy az emberek meg akarják venni. Egy árérzékeny piacon, amilyen a magyar, van értelme a rossz minőségű termékeknek, mert erre gerjednek az emberek. De ne felejtsd el, hogy mindenből létezik jobb minőség is, csak általában nehezen beszerezhetőek - egyszerűen az igények miatt. Prágában, ami fejlettségben nem tér el jelentősen Budapesttől, egy átlagos bolt kínálata is lényegesen jobb, mint egy átlagos pesti bolté, mert van igény jobb minőségű termékekre. Úgyhogy ilyen az, amikor a piac szabályoz - ha jó minőségre vágysz, de erős kisebbségben vagy, akkor jócskán meg kell fizetni az árát.
Ezzel együtt sokkal normálisabbak a piaci viszonyok, mint a kádár rendszerben voltak, úgyhogy ne sírd vissza azt, ami csak a nosztalgia miatt tűnik szépnek és jónak. A löncshús és társai után vágyakozni...azért az akkor is elég szemét kaja volt, és nem sok illúziónk volt a minőségéről. :)
"a kapitalizmusban, abban a gazdasági rendszerben, amiben elvileg mindenki dúskál az anyagi bőségben"
A kapitalizmusnak nem az a lényege hogy mindenki dúskáljon. A kapitalizmus egyetlen célja a PROFIT. Ezt úgy érheted el, hogy olcsón termelsz és azt minél drágábban adod el. Így a silányabb minőségű termékek kerülnek előtérbe. A minőség másodlagos ha nagy tömegeknek, relatíve olcsón, nagy tömegben eladott termékekről van szó. A másik véglet a Prémium kategória. Itt a jó minőség mellé társul az aránytalanul magas ár. Így a profit ugyancsak magas.
A kapitalizmus nem a kisemberről szól. Mi csak az elem vagyunk a gépezetben ami működteti azt...
Vagy az az oka talán, hogy a kapitalizmusban már nem az állambácsi dönti el, hogy mi kell neked, hanem azt kapni a boltban, amit sokan visznek?
Vagy az, hogy a régi "olcsó finomságokért" hőbörgő több generáció valójában egyáltalán nem akarja ezeket megfizetni, mert megszokta már, hogy a selejt étel nem csak selejt, de nagyon olcsó is? Lehet, hogy a minőségi löncshúsra nem volt vásárlói igény az olcsóbbal szemben, és éppen ezért tűnt el? (Bár fogadni mernék, hogy nagyobb üzletekben ma is van, csak „láthatatlanná tévő árcédula” van rajta.)
És lehet, hogy a kapitalizmus kínálatát épp ezek miatt nem a szocialista ételek udódai alapján kell megítélni? Lehet ám kapni akármilyen jó ételeket is, csak ezeken is láthatatlanná tévő árcédula van.
A kapitalizmus pedig nem az anyagi bőség gazdasági rendszere, hanem a kereslet-kínálat uralmáé. Senki nem fogja ráerőltetni az ocsmány parizert Magyarországra, ha holnaptól nem azt vesszük. De jolinéni sajnos nem érti, hogy nem gazdaságos az olcsóparizer, ha feleannyi pénzért csak harmadannyi hús van benne, mint a másikban, úgyhogy egyelőre marad.
Vegyük például a löncshúst. A lidl-ben ugyanabból a márkából kétféle van: A nagyon olcsó- ez pont olyan mint a régi rendszerben volt, (bár a régihez tartozó egyen-konzervíz már kevésbé érezhető) és a kb 1500ft/kg árú. Na ez utóbbi pedig olyan finom hogy amíg nem kóstoltam nem is gondoltam hogy a löncshús finomság is lehet.
Az ingerküszöbünk, és az igényeink a jóléttel feljebb tolódtak. Az ami régen ízlett (mert nem volt jobb amihez viszonyítsuk) ma nem ízlene annyira - csak az emlékek szépítik meg (régen a túró rudi is nagyobb volt, stb.). Egyébként rengeteg termék még mindig kapható, csak a nagyobb választékban keresgélni kell.
A másik meg az hogy anno ugyan az élemiszer a bérhez képest olcsóbb volt, de egy farmernadrág, vagy egy táskarádió mai szemmel nézve vagyonokba került.
Vagy akár egy bicikli. - Egy olyan, sőt jobb minőségű biciklit már olcsóbban (kevesebb havi keresetért) kapni mint régen. Csak hozzászoktunk hogy lehet még nevettségesebb árért gagyit is kapni.
Azt se felejtsük hogy régen nem volt magas a rezsi, gyakorlatilag őrületes pazarlás folyt az erőforrásokkal. Olyan volt hogy olajfűtés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!