A Kádár-rendszerben mennyire voltak ismertek/elterjedtek az alábbi ételek?
-Hasábburgonya
-Hamburger
-Hot Dog
-Pizza
-Gyros
-Kóser étel
-Halal étel
A történelmi igazságtételi kocsmaasztal tényfeltáró kutatása alapján kijelenthetjük:
A pizza is magyar találmány, hiszen ha jól megnézzük, nem más, mint a nagymama kenyérlángosa. Ugyan gyermekkorunkban a feltét kacsazsír és tejföl volt, de a történeti időkben a lángos messzi útra kelt. Mint tudjuk Toldi Miklós is I. Lajos vitéze volt az olasz hadjárat során. A hadtáp akkori rendszeréhez hozzá tartozott a tábori kenyérsütés is. A kemencéket helyben agyagozták a magyar pusztai kemence mintájára.
A dagasztásra még volt idő, de látszott, hogy kenyér sütés már nem lesz. Csak kenyérlángosra futotta, ráadásul a tányérok is elkavarodtak valahol, így mibe szedjék a pörköltet, hová tegyék a sült húst. Mentve a helyzetet Toldi a kezére terített egy lángost, és így szólt a szakácshoz rakja kend bizza!
Az rámerte a dolgokat, rászórta a salátát és erre a többi katona is fogott egy-egy kenyérlángost és így szólt : rakja kend bizza!
Az olaszok csak a bizza szót tudták megjegyezni, az ételnek hamar híre ment és népszerű lett. Az elhallásból eredően a név pizzára módosult, így bátran kijelenthetjük: a magyaroktól tanulták a pizza készítést.
Jól mondod.
* mikor meg a görögöknél hadakoztak akkor csak olyan gyors nyárson sültet sütöttek oszt levgdosták a megsült szélit, azok a görögök meg nem tudták rendesen olvasni a markotányosnő étlapját oszt a gyorsat gyrosnak olvasták.
* Amikor meg a szentföldön állandóan szomjasak voltak, kérdezgették egymástól a kajánál hogy kő ser? A Mózes fiai meg azt hitték a kajáról kérdezik hogy nem-e disznó? aztán ők az ő-t nem tudták kiejteni úgy mondták kóser?
* A hót dögöt meg inkább nem magyarázom. Azt amerikában az emigráns 48-as magyar katonatisztek csináltatták eleset lovakból az északi seregben mikor nem volt mit enni adni az ezredeknek.
* halal. Mikor a szentföldön egy beduin vénaszony jött András királyunk felé egy darab kuszkuszal, a király meglátta a banyát és azt kiáltotta, inkább a halál és megette a kuszkuszt.
* Mikor az emigráns öreg Burger Jenő bácsi Nevijorkban éhes volt nem tudot angolul és így kérte a büféstől enni és magára mutogatott: ham-ham Burger. Az utána sorban állók meg azt hitték a fasírtos zsemlét hívják így amit kapott, hát ők is így kérték.
"Egy szó mint száz, ha más nem is, de a kaják lényegessen jobbak,és jobb minőségűek voltak."
Ez a mondat beletartozok a "sok hülyeségbe", amit az elején írtak. Nem, nem voltak jobb minőségűek, mint ma az összes kaja. Ma van ilyen is, olyan is, akkor meg mindenhol egyenletes középszar volt.
Hadd idézzem magamat innen:
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__nemzetek-etelei..
"az itt kommentelőknek tényleg a Kádár-rendszer való.."
éljen az olcsó RAMA!!!444!!!!44!!
De neked, Zole79, bemásolom a másik kommentemet is ide:
"A "minden középszar" elvét felváltotta az, hogy minden annyira szar, hogy az emberek meg akarják venni. Egy árérzékeny piacon, amilyen a magyar, van értelme a rossz minőségű termékeknek, mert erre gerjednek az emberek. De ne felejtsd el, hogy mindenből létezik jobb minőség is, csak általában nehezen beszerezhetőek - egyszerűen az igények miatt. Prágában, ami fejlettségben nem tér el jelentősen Budapesttől, egy átlagos bolt kínálata is lényegesen jobb, mint egy átlagos pesti bolté, mert van igény jobb minőségű termékekre. Úgyhogy ilyen az, amikor a piac szabályoz - ha jó minőségre vágysz, de erős kisebbségben vagy, akkor jócskán meg kell fizetni az árát.
Ezzel együtt sokkal normálisabbak a piaci viszonyok, mint a kádár rendszerben voltak, úgyhogy ne sírd vissza azt, ami csak a nosztalgia miatt tűnik szépnek és jónak. A löncshús és társai után vágyakozni...azért az akkor is elég szemét kaja volt, és nem sok illúziónk volt a minőségéről. :) "
És képzeld, most is van, ahol adnak jobb minőségű hot dogot: ott, ahol van rá igény, és megveszik.
De ahol nincs, és a legjobban a legolcsóbb fogy, ott nincs értelme jobbat árulni.
Más kérdés - és ez valóban probléma -, hogy a boltok/üzletek/eladók sokszor nem is mernek próbálkozni jobb minőséggel, fel sem merül bennük, hogy talán lennének, akik kifizetik a magasabb árat is. De ha az emberekben meglenne az igény a jobbra, és ezért nem vennék meg a szar hotdogot, akkor a boltosok idővel rákényszerülnének a minőség javítására.
Isten hozott a piacgazdaságban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!