A Kádár-rendszerben mennyire voltak ismertek/elterjedtek az alábbi ételek?
-Hasábburgonya
-Hamburger
-Hot Dog
-Pizza
-Gyros
-Kóser étel
-Halal étel
Hasábburgonya, mint köret minden étterem étlapján szerepelt, üdülőhelyi büfékben is lehetett kapni hússal, vagy anélkül is.
Lehetett kapni hot-dog kolbászt is, és azt is árultak minden munkahelyi büfében is pl, de otthon is lehetett készíteni, lehetett kapni hot-dog kiflit is, és nem félbevágták, mert volt speciális sütőapparát, amire felszúrták, majd a lyukba beledugták a megfőtt vékony kolbászt.Hamburgert még az utcán is árultak Pesten.
Pizzára nem emlékszem, gyros tuti nem volt.
a két utóbbi pedig rendelésre előfordult (pl nálunk a vágóhídon minden kedden volt kóser-vágás )és voltak éttermeik is az ily módon étkezőknek.
Nem kérdezted ugyan, de 1969 !-ben ittam már kicsi üveges Coca-colát, utána szép lassan mindenhol lehetett kapni, és nemsokára megjelent a Pepsi is.
A hasábburgonya már Kádár előtt is volt, csak akkor magyarul Róseibni volt a neve ☺. A hamburgert jobb volt mert a zsömlébe rántott húst tettek némely vasúti büfében (ha jól emlékszem Debrecenben ettem) de nem így hívták. Hót dögöt nem ettünk, de volt virslis kifli mustáral, később hotdog sütőt árultak a lengyelek is Miskócon a Búza téren. A nagyanyám isteni kenyérlángost sütött kemencében és azzal rakta meg ami éppen volt a konyhában, kamarában, akár édesre akár sósra csinálta. A fene tudta hogy csak akkor lesz becsülete a magyar kenyérlángosnak ha olasz neve lesz (mint a pattogtatott kukoricának vagyis kakaskának, ami akkor lett menő mikor amerikai popcornnak kezték csúfolni), nyárson nem gyrost hanem zsiványpecsenyét sütöttünk parázs felett, a zsidók kósert ettek nálunk már mióta eljöttek Galíciából, a moszlimok halalt nálunk már Mohács óta.
Nincs új a nap alatt.
@mustafa33
"A hasábburgonya már Kádár előtt is volt, csak akkor magyarul Róseibni volt a neve "
Bocs, de tévedsz. A róseibni (1-2 mm vastag) karikára vágott krumpli, a hasábburgonya pedig hasábra. Nem ugyanaz a kettő.
"A hamburgert jobb volt mert a zsömlébe rántott húst tettek némely vasúti büfében (ha jól emlékszem Debrecenben ettem) de nem így hívták."
Nem véletlen, mert ezt bécsis zsemlének hívják (és régebben is annak hívták). A hamburger egészen más.
"A fene tudta hogy csak akkor lesz becsülete a magyar kenyérlángosnak ha olasz neve lesz"
:DDD Ebben van valami mély igazság!
"nyárson nem gyrost hanem zsiványpecsenyét sütöttünk"ű
Hát az is kicsit más... Inkább a saslikhoz hasonlítanám, mint a gyroshoz.
"a zsidók kósert ettek nálunk már mióta eljöttek Galíciából, a moszlimok halalt nálunk már Mohács óta."
Ez így van.
Az ételek nevein lehet vitatkozni, a lényeg, hogy sültkrumpli nem a rendszerváltás találmánya. A hot-dog és a hamburger a 80-as években már megjelent MO-on is az éttermek, talponállók étlapján.Azelőtt csak Bécsi zsemle, és szendvicsként gúnyolták őket. A későbbiekben kezdték hamburger néven emlegetni, bár a hús gyakorta csak rip-rop volt és elengedhetetlen tartozéka volt a nyers saláta meg a csalamádé.(emlékszem az első hamburgeremet egy neves étteremben ettem. KÉSSEL-VILLÁVAL!!! Úgy szolgálták fel, hogy minden hozzávaló külön kistányéron volt, nekem kellett összerakni)
Pizzára nem emlékszem. Pizzériák a rendszerváltás után kezdtek elterjedni. Kenyérlángos és a pizza között az alap paradicsomos szósz a különbség. Paradicsomos-szószos-szalámis-sajtos valamit adtak melegszendvics néven.
Gyros szintén a 90-es években jelent meg. Bár az egyetemi negyedekben a nálunk tanuló arab diákok kedvéért csináltak már hamarabb is. Természetesen Halal ételeket is. Mert ugye zsidó és iszlám közösség is élt a szocialista rendszerben Magyarorszégon.
Bocs 15-ös, nem azt mondtam, hogy ugyan az, csak azt hogy ilyen is volt és a maiak közül minek felet meg. Jó máskép vágták azt a krumplit, de úgy sütötték a róseibnit is (ha jól tudom jidiss név, de lehet ebben is tévedek). A rántotthúsos zsemle meg lehet hogy csak szerintem volt jobb mint a wiskas konzervbőból sütött hamburger (mert eleinte ilyen is volt ☺)?
Mi Kassáról Miskolcra sokszor csak azért mentünk, hogy a Búza téren igazi friss magyar lángost együnk vagy lacipecsenyét fehér kenyérel. És ha lett volna is, ezeket nem cseréltük volna el a mai hamburgerért vagy gyrosért. Hot dogot meg hasábburgonyát (Kassán hranolkinak csúfolták és régóta ismert volt hasábbra vágva 1cm x 1cm x5cm, kecsappal ehettünk otthon is, bódéból árulták az utcán).
A hasábburgonya sütők meg az olajba "Indulona" márkájú munkás kézápoló krémet tettek, mert így nem égett meg hamar az olaj és sokkal többet lehetett benne megsütni.
Ma vajon mit tesznek bele? Mert ők sem lettek jobbak az tuti. Tisztelet a kivételnek, de gyakran csak eladásra készül nem megevésre, mint sok minden más is.
Kedves kerdezo......
inyenc etelek utan elnezest, hogy offolok, csak erdeklodni szeretnek, hogy a valaszok kozzul ki kostolta a Kadar korszaki nepeledelt a CUKROS ZSIROS kenyeret???
Zsíros kenyér: sós, cukros, snidlinges, zöldhagymás, hagymás, paprikás
Vajas kenyér, lekváros kenyér, szilvalekváros cukros kenyér....
Ezek voltak a normális hétköznapi tízóraik és uzsonnák. Melyik gyerek ne ismerte volna. És isten tudja a hanyadik század óta egészen a mekis műétel időkig.
De majd felfedezi újra egy életmód guru és új "gasztro forradalmat" csinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!