Miért hívják Erdélyben a hurkát ázaléknak?
azaleknak?
attol fugg, hogy Erdely melyik pontjarol beszelunk? Ahol en lakom, Haromszeken meg nem hallottam ezt, nalunk mindenki a hurkat hurkanak hivja, pedig nagy szeklyek vagyunk!
Tegnap, miután elolvastam a kérdést, több mint 2 órahosszáig keresgéltem a net-en, mindenféle erdélyi és székelyföldi, egyéb szakszavas és tájszólásos, régi és új, meg Wikipédia stb. dolgok között, sehol nem hozta ki azt, hogy "odaát" a hurkát ázaléknak neveznék.
Ázalékra egyébként bárhol is írom be keresőbe, mindenütt azt írja ki, hogy termőföldek szervestrágyájának alja, utólja, maradéka, stb. stb.
Nem lehet, hogy az ismerősödék azért nevezik így, mert a hurkába nem mindenütt rakják a színhúst, sok helyen valóban a másra már nem nagyon használható húscafatokat = maradékot abálják meg és darálják bele?????
Kérdezz rá!
pl. ebben is írják
nem kérdezem meg, mert akkor órákig traktál a hülye történeteivel :)
Második válaszoló: mióta raknak színhúst a hurkába????? Az a kolbász amire te gondolsz.
A hurkába a sertés tüdeje, mája, zsírcafatjai, veséje, stb kerül. Ez a sima hurka. A véresbe ugyanezek a hozzávalók vannak, csak még tesznek bele sertésvért és köménymagot.
köszi szépen! én is gyanakodtam, hogy valahonnan elnevezte, csak egyetlen helyen találtam ezt a kifejezést, ezért mégsem hiszem, hogy hazudna. csak valami nem elterjedt dolog.
annyi mindenben hazudik, meg vetít, lehet, hogy nem is igazi erdélyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!