Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Erdelyben milyen specialitasu...

Erdelyben milyen specialitasu etelek vannak?

Figyelt kérdés
2009. márc. 12. 00:04
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Erdélyi fatányéros


Hozzávalók: 40.dkg sertésborda, 40.dkg vesepecsenye, 15. dkg füstölt szalonna, só, bors, 2. ek. Liszt, zsír, burgonya, cékla, vörös káposzta, paradicsom.Aktív kép


A húsokat vékonyra kiverjük, sózzuk, borsózzuk, majd lisztben megforgatva, hirtelen kisütjük. Ez után a szalonnát vékonyra felvágjuk, és szintén kisütjük. Egy fatál szélére körbe rakjuk a céklát, vörös káposztát, paradicsomot, majd a közepére halmozzuk a sült burgonyát, a szalonnát, és a megsütött hússzeleteket. Savanyúsággal együtt tálaljuk.

2009. márc. 12. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Erdélyi krumplileves


Hozzávalók 4 személyre:


* 45 dkg burgonya,

* 2 ek liszt,

* 3 ek. zsír,

* 5 dkg lecsó,

* 2 fej vöröshagyma,

* 2 gerezd fokhagyma,

* 1 csokor petrezselyem,

* fűszerpaprika, kömény, só


Elkészítés: A megtisztított, megmosott burgonyákat kockákra vágjuk és a levesnek megfelelő mennyiségű hideg sós vízben, az egészben hagyott vöröshagymával együtt feltesszük főni. Amikor a burgonya megfőtt, zsemleszínű rántást készítünk, amelyet fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítünk. Hideg vízzel fölengedjük, a lecsót hozzáadjuk és a tűzről lehúzva simára keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Még egyszer kiforraljuk, és ha szükséges, utóízesítjük.

2009. márc. 12. 07:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Erdélyi daragaluska


Hozzávalók:


* 4 dl búzadara,

* 30 dkg juhtúró,

* 3 dl tejföl,

* 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna,

* 4 tojás,

* 1 csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkonylevél),

* só és őrölt fehér bors ízlés szerint.


A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verek, és apránként beledolgozom a búzadarát, ezután pedig a megsózott, őrölt fehér borssal és finomra vágott tárkonnyal elkevert tojássárgákat. Egy órai pihentetés után forrásban levő sós vízbe szaggatom egy teáskanállal és addig főzöm, amíg a galuska legalább háromszorosára nem nő. (Jó nagy fazékban szoktam főzni, hogy a galuskáknak legyen helyük terpeszkedni.) A füstölt szalonnát közben apróra vágva kisütöm, a pörcöt leszűröm, és a szalonnazsírra szedem a megfőtt galuskákat. A tejfölbe belekeverem a juhtúrót, megsózom, megborsozom és rákenem a galuskákra. Tetejükre szórom a szalonnapörcöt, és annyi időre teszem be a forró sütőbe, hogy a tetején levő túró éppen csak összeálljon. Rendkívül finom!

2009. márc. 12. 07:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Erdélyi rablóhús


80 dkg száraz hús, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 kk. paprika, bors, só, 20 dkg kukoricadara, 8 dkg zsír. A húst hosszában úgy vágom fel, hogy egy nagy lappá lehessen kiverni. Ezt megrakom vékony füstölt szalonna szeletekkel, sózom, borsozom, paprikázom és szorosan feltekercselem. Cérnával körültekerem, vagy hústűkkel megtűzöm. Egy tűzálló tálra teszem, forró zsírral leöntöm és a sütőben 40 percig sütöm. Akkor jó, ha csak félig sült át és a belseje véres marad.

2009. márc. 12. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Rókagombapörkölt nokedlivel


Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:


* 1 kg rókagomba,

* 2 fej vöröshagyma,

* 1-1 paprika, paradicsom,

* 1 csokor zöldpetrezselyem,

* húslé a pároláshoz,

* só, frissen őrölt bors.


A gombát folyó víz alatt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd hosszában kettévágjuk. A hagymát apróra kockázzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a rókagombát és gyakran kevergetve pirítgatjuk, majd lefedjük, hogy levét engedje. Felöntjük 1 dl húslével, rádobunk egy félbe vágott, lehámozott paradicsomot és egy félbe vágott kicsumázott paprikát. Mikor a húslé lefőtt, a finom zaftba apróra vágott zöldpetrezselymet hintünk. Nokedlivel és uborkasalátával tálaljuk!

2009. márc. 12. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Erdélyi vetrecze recept


Hozzávalók:

1kg fehérpecsenye vagy felsál,

3 fej vöröshagyma,

pirospaprika,

só,

bors,

0,5kg krumpli.


Elkészítés:


Egy kilónyi szép felsált vagy fehérpecsenyét szokásos módon két óráig párolunk. Forró zsírban három jó fej vöröshagymát lakára vágva, megsózva dinsztelünk, bőven adunk reá piros rózsa paprikát, a kész húst teljesen kihűtjük, újjnyi széles és hosszú szeletekre metéljük, a hagymás zsírban tesszük benne jól megforgatjuk, a pecsenyéstál közepébe halmozzuk, panírozott burgonyával körítjük.

2009. márc. 12. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim válasza:
100%

Erdélyi juhtúrós puliszka


Hozzávalók:

60 dkg kukoricaliszt

25 dkg juhtúró

3 dl tejföl

8 dkg zsír vagy vaj


Egy kis sóval forralj fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra legjobb egy habverő) szórd bele a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is kevergetve főzd, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd tedd félre. Egy magasabb sütőedényt zsírozz ki, s az aljára teríts néhány kanálnyi puliszkát, szórd meg juhtúróval, locsold meg tejföllel, csepegtess rá zsírt, majd simíts rá egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytasd a rétegezést, hogy legfelülre túró kerüljön. Forró sütőbe téve, közepes tűzön süsd pirosra.

2009. márc. 12. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim válasza:
95%

Erdélyi gulyásleves

2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja), fél kg leveszöldség, 2 fej hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 1 ek egész bors, 2 fej kelkáposzta, 1,2 kg burgonya, borsikafű, majoranna, kömény, 3-4 babérlevél, 2 ek vágott zöldpetrezselyem, 4 dkg só.

A húst megszabadítom a faggyútól és az inaktól, megmosom, majd forró ecetes vízzel leforrázom. 6-8 percig forró vízben áztatom, majd apró kockákra vágom. 4 liter hideg vízben felteszem főni. Mikor-e felforrt, beleteszem a gézbe kötött fűszernövényeket, a tisztított hagymát és a fokhagymát, sózom és alig bugyogva hagyom főni. Eközben megtisztítom a leveszöldséget, ujjnyi darabokra vágom és a levesbe teszem. Mikor a hús és a zöldségek félpuhára füttek, beleteszem a feldarabolt burgonyát és a 8 részre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Ha megfőtt a leves, kiveszem a gézcsomagot, a levest megszórom zöldpetrezselyemmel és forrón tálalom

2009. márc. 12. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim válasza:
100%

Erdélyi fokhagymaleves

40 dkg sertéscomb, 1 ek zsír, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 1 pohár tejföl, só, ecet, cukor, darabka citromhéj.

A hús csíkokra vágom, majd a zsírban hirtelen kisütöm. Megszórom az apróra vágott fokhagymával, majd felengedem másfél liternyi vízzel. Majdnem puhára főzöm, sózom, ecettel, citromhéjjal ízesítem. Mikor a hús teljesen puha, a levesünket behabarom a lisztes tejföllel. Újra felforralom, szükség esetén ízesítem.

2009. márc. 12. 10:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:

erdelyi a neve de en soha nem hallotam ilyen etelekrol es soha ilyen elkeszites sem hallotam

amugy erdelyi vagyok

2009. márc. 13. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!