A kürtöskalácsot mely országokban ismerik? (Románián és Mo. -n kívül)
Mely országokban ismerik?
Mennyire ismerik? Tudják, hogy magyar specialitás?
Mennyire szeretik?
A kürtőskalács jellegzetes székelyföldi sütemény, mely úgy készül, hogy fahengerre kelt tésztát tekernek, faszén parázs fölött barnára sütik, majd cukorba, diós cukorba, fahéjas cukorba, kakaós cukorba, stb. forgatják. Nevét a kályhacsőről (kürtő) kapta, ezért nem helyes a kürtöskalács elnevezés (rövid ö-vel). Régebben főként ünnepi alkalmakra (esküvő, keresztelő) készítették. Jelenleg sokféle változata van, legnépszerűbbek a hagyományos cukormázas mellett a diós, kókuszos, fahéjas.
Az EU a kürtős kalácsot nem ismerte el hungarikumként, mivel Szlovákia bejegyeztette saját nemzeti termékeként „szakolcai kürtőskalács” (Skalicky trdelník) néven.
egyéb nevek:
Baumstriezel (osztrák/német)
קורטוש (héber)
Nem kell háborogtatni, hogy bejegyeztették, valószínűleg náluk is nemzeti ételnek tartják.
Biztosan megdöbbennél, de pl. a hűdemagyar aranygaluska is széleskörben ismert Németországban is, és még sorolhatnám! Kevés olyan étel van, ami valóban besorolható egy nemzethez, hiszen az évszázadok folyamán több országban is az étkezés és a népi hagyomány szerves részévé vált, eztuán pedig lehetetlen megmondani, hogy valami épp magyarabb vagy erdélyibb vagy szlovákabb vagy németebb-e...
U.i.: a német barátomnak nagyon ízlik a kürtőskalács, náluk nem ismert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!