Japán konyha használ tojást és sajtot?





Tojást igen, pl szoktak belőle omlettet csinálni vagy levesbe tenni vagy rizshez.
Sajtot meg inkább tofut használnak.





Tojást használnak, a sajt arrafelé ismeretlen dolog.
A tofunak meg semmi köze a sajthoz...





A sajt nem ismeretlen dolog arrafelé, sőt...
A sakura és a tokachi elég ismert japán sajtok.
Régen igaz lehetett a megállapítás, miszerint a sajt ismeretlen, de manapság már nem.





Tofu:
A Távol-Keleti konyha kedvelt alapanyaga, Kínából származik. A tofu (vagy ahogy Kínában hívják doufu) szójababból nyert , külsejében a friss sajtra emlékeztető készítmény. A japán konyha előszeretettel használja: viszonylag semleges íze miatt sok ételükben megjelenik, sós és édes szószokkal egyaránt. A tofu a vegetáriánusok számára kitűnő fehérjeforrás.





Amit az egész világ elfelejt, az az hogy Kínában a szóját kényszerből ették, nem azért mert jó dolgukban megtehették, vagy mert finom..
Erre mi lett az egyik legelterjedtebb, ócska-olcsó kaja és adalék? A szója.
Az olcsó-ócska sajt táplálkozás élettani szempontból persze nem jobb :D És a drága sajt is csak élvezeti cikk.















...
A világon élő emberek nagyobb része érzékeny a laktózra (a laktáz enzim termelés mint allél úgy öröklődik, hogy az enzim aktivitás különböző erősségű lehet -nem tudom jobban elmondani, keveset konyítok genetikához).
Na most sok ember érzékeny a tejcukorra, de nem túlzottan.. ettől még nem tudja megemészteni a tejet, csak éppen nem lesz rögtön fogyasztás után rosszul tőle.
Területileg kelet felé haladva nő a laktóz intoleránsok előfordulása, gyakorisága a népességben. Itthon 20% körülire tehetők a laktóz intoleránsok. Alapvetően a laktóz intolerancia annyira normális mint a tűz intolerancia. Általában nem vagyunk tűzállóak, ahogy tejcukrot sem emésztünk, bár ebben az irányban valami mutáció miatt bizonyos fokú tejcukorbontó enzim aktivitás megmaradt bizonyos emberekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!