Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Milyen volt a magyar konyha,...

Milyen volt a magyar konyha, amikor még nem volt krumpli, meg paprika nálunk?

Figyelt kérdés
recepteket aki tud írja le, vagy linkelje, ha lehet.
2012. nov. 3. 00:44
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Én azt olvastam, hogy a pirospaprika előtt sokkal több fűszert használtunk. Kimondottan fűszeresen főztünk, de a javát ma már nem is ismerjük, vagy nem tudjuk, hogy ősi magyar fűszer volt. Recepetet most így hirtelen nem tudok. De pl azt is olvastam, hogy az "instant levest" is feltaláltuk merthogy készítettek az ősmagyarok egy bizonyos port amit magukkal vittek, viszont víz hozzáadásával több liter lakató leves lett belőle.
2012. nov. 3. 01:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
6%
Azt hiszem valami tejpor volt.
2012. nov. 3. 01:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
16%
Rizs volt?
2012. nov. 3. 01:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
a 19 század előtt baromi sok volt a hal a kajában.
2012. nov. 3. 03:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Megpróbálok utána nézni egy régi könyvemben.

Amire emlékszem sok sárgarépát, fehérrépát, tököt főztek körítésnek. Rizs nem volt, helyette köleskását főztek. Még a háború előtt időkben is csak a jobb módúak főztek rizst, inkább köleskását főztek. Még régebben pohánkát (hajdina), egy kölesféle, amit hántolás után főztek meg.Még a hurkába is azt tették.

Nem levesport főztek, hanem "zsebhúslevest."

Marhahúsból, borjúlábból, öreg tyúkból 5-6 órán kereszt forralással főzték a levest. De semmilyen zöldséget nem tettek bele. Hagyták teljesen kihűlni, akkor tejesen leszedték a zsírját. Újra tűzre tették és addig hagyták forrni, amíg teljesen besűrűsödött. Átöntötték egy porcelán edénybe. ott megkocsonyásodott. Egy kanálnyit ebből egy csésze forró vízbe tettek, és jó húslevesük lett. A kocsonyát a hideg pincében tárolták.

2012. nov. 3. 07:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
80%

A paprika elött zöldfüszereket használtak az ételekhez, meg sok sáfrányt szinezésre.

Krumpli ugyan nem volt, de répa (takarmányrépa), sárgarépa, zeller, káposztafélék voltak, de föként kenyeret ettek a húsok mellé.


Az "instant leves" száritott és finomra összetört hús volt, amit forró vizzel felöntve ehetö húspépet kaptak - szóval az instant levessel csak nagyon távoli rokonságban volt. (De ezt a száritott húsport minden nomád nép ismerte, nem magyar specialitás volt)


A tejet frissen fogyasztották, megerjesztették kumisznak, és azt itták, vagy túrót, sajtot készitettek belöle.


A rizst nem használták, mert nem volt, helyette kölest, árpagyöngyöt (gersli), buzát föztek az ételekhez.

2012. nov. 3. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat!


recepteket nem tud valaki?

2012. nov. 3. 16:48
 8/8 mustafa33 ***** válasza:
Nagyanyám (*1893) mesélte, hogy kérdezte az ő nagyanyját(*184x), hogy mit ettek régen az emberek. Azt mondta, hogy "mindenféle kásákat főztek mindenféle lisztből, még rozslángból és búzavöröséből is, azután a harmadnapos hideglelés kapdosta őket tőle".
2012. nov. 6. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!