Milyen volt a magyar konyha, amikor még nem volt krumpli, meg paprika nálunk?
Megpróbálok utána nézni egy régi könyvemben.
Amire emlékszem sok sárgarépát, fehérrépát, tököt főztek körítésnek. Rizs nem volt, helyette köleskását főztek. Még a háború előtt időkben is csak a jobb módúak főztek rizst, inkább köleskását főztek. Még régebben pohánkát (hajdina), egy kölesféle, amit hántolás után főztek meg.Még a hurkába is azt tették.
Nem levesport főztek, hanem "zsebhúslevest."
Marhahúsból, borjúlábból, öreg tyúkból 5-6 órán kereszt forralással főzték a levest. De semmilyen zöldséget nem tettek bele. Hagyták teljesen kihűlni, akkor tejesen leszedték a zsírját. Újra tűzre tették és addig hagyták forrni, amíg teljesen besűrűsödött. Átöntötték egy porcelán edénybe. ott megkocsonyásodott. Egy kanálnyit ebből egy csésze forró vízbe tettek, és jó húslevesük lett. A kocsonyát a hideg pincében tárolták.
A paprika elött zöldfüszereket használtak az ételekhez, meg sok sáfrányt szinezésre.
Krumpli ugyan nem volt, de répa (takarmányrépa), sárgarépa, zeller, káposztafélék voltak, de föként kenyeret ettek a húsok mellé.
Az "instant leves" száritott és finomra összetört hús volt, amit forró vizzel felöntve ehetö húspépet kaptak - szóval az instant levessel csak nagyon távoli rokonságban volt. (De ezt a száritott húsport minden nomád nép ismerte, nem magyar specialitás volt)
A tejet frissen fogyasztották, megerjesztették kumisznak, és azt itták, vagy túrót, sajtot készitettek belöle.
A rizst nem használták, mert nem volt, helyette kölest, árpagyöngyöt (gersli), buzát föztek az ételekhez.
köszi a válaszokat!
recepteket nem tud valaki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!