Ezek közül melyik NEM magyar?
1.túró rudi
2.szaloncukor
3.tócsi
4.lángos
5.mákos guba
6.tejfölös uborkasaláta
7.fonott kalács
8.karfiolleves
9.fonott kalács
10.aranygaluska
11.gulyás
12.bukta
13.rántott hús
14.petrezselymes krumpli
15.szilvásgombóc
16.rétes
17.csalamádé
Én a 14-est mondanám, mert a burgonya származási országa Dél-Amerika, onnan hozták be először Európába az 1540-es években, és csak utána terjedt el itthon is.
A tejfölös uborkasaláta magyar, mert az eredeti tzatzikit joghurttal kell készíteni. [link]
Remélem segítettem :)
5-nem magyar
6-ezse
8-meg ez se
13-se
A szivásgombócot egész Európában ismerik, az egyáltalán nem magyar, de a legtöbb többi sem igazán.
Kivétel - ami magyarnak tekinthetö, az a túrórudi, szaloncukor, gulyás.
Az összes többi semmivel sem inkább magyar, mint bármilyen más nemzeté.
Az alábbiakat Lengyelországban is eszik:
3.tócsi - placki kartoflane
6.tejfölös uborkasaláta - mizeria
7.fonott kalács - chalka
13.rántott hús - kotlet schabowy
14.petrezselymes krumpli - ziemnaki z pietruszka
16.rétes - sztrudel
+1 ami kimaradt és aktuális: bejgli - makowiec (egész évben eszik, nem szezonális)
Túró Rudi - Szovjet.
Szaloncukor - Francia.
Tócsni - Felvidék. (De majdnem mindegyik tájegységnél jelen van, megtalálható.)
Lángos - Török. A Törökök hozták be Magyarországra. (De más népeknél is fellelhető.)
Mákos guba - Magyar.
Tejfölös uborkasaláta - Ezt nem lehet tudni, mivel az uborka nem Magyarországon honos növény így nem tudni, hogy ki készítette így el először. De minden országban megtalálható.
Fonott kalács - Magyar. (De ezt is sok országban meg lehet találni.)
Karfiol leves - Ezt sem lehet tudni. Mivel a karfiol Közel-Keleti növény így lehetséges, hogy ott készítették el először ezt a levest.
Aranygaluska - Magyar.
Gulyás - Azerbajdzsán.
Bukta - Csehország. Az igazság pedig az, hogy a bukta Csehországból származik. Vagyis pontosan ott sem a csehektől, hanem a Csehországban élő német kisebbségtől (akiket a második világháborúban Németországban küldtek vagonokkal, és mivel néha útközben egy két vagon eltévedt, vagy lelőtték őket, voltak akik éjszaka menekültek át Ausztriába.) És azóta hivatalosan is Cseh sütemény.
Rántott hús - Délnémet - Bécs - Olasz. Egyes nem bizonyított feltételezések szerint az étel az észak olasz országból származtatható, melynek elkészítési módja a 15. század folyamán juthatott el Bécsbe. Így Olasz is lehet meg ausztriai is bécsi. Nem lehet tudni pontosan. Mindenki a bécsi szeletet ismeri, ezért gondolják, hogy Bécsből ered ez az étel.
Petrezselymes krumpli - Nem lehet tudni. Mivel a burgonya/krumpli Peruból és Chiléből származik, ezért nem lehet tudni, hogy ki csinálta először petrezselymesen meg.
Szilvás gombóc - Magyar.
Rétes - Magyar.
Csalamádé - Nem lehet tudni. Lehet, hogy Magyar eredetű. Ennek az eredete is kétséges. Mivel különböző zöldségeket tartalmaz így nem lehet tudni, hogy hol csináltak/készítettek először csalamádét.
Ez az étel is sok nemzeti konyhán fel lelhető.
Én ezeket az információkat a neten néztem meg, jártam utánuk.
Persze van egy kettő étel amihez nem volt találat ami jó válasz lehetett volna. Ezért annak az eredete/származása nem ismert/nem lehetett tudni.
Szerintem:
1. Szovjet
2. Német
3. Német
4. Német
5. Német
6. Török
7. Német
8. Francia
9. Német
10. Cseh
11. Cseh
12. Német
13. Osztrák
14. Cseh/Német/Porosz/Francia
15. Szerb
16. Német
17. Német
A kalács nem magyar és nem német eredetű/származású étel. Meg fogtok döbbenni. Eredeti neve kimondva -figyelj- Kháláh... vajjal kell enni, vasárnapi, ünnepi étel. 5000 éves hagyománya van.
Eredeti zsidó étel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!