Milyen olaszos vacsorát készítsek?
Barátaink jönnek vacsorázni. (magyarok vagyunk mi is, ők is), és olasz estet tartunk.
Milyen vacsorát készítsünk?
Leves, főétel, desszert
Esetleg eőétel, de az szerintem nem lesz.
Előre is köszönöm.
Amúgy mindannyian szeretjük a magyarosat, szóval nem szeretnék nagyon eltérő ízt.
Szerintem az olaszok nem igazán levesesek, én nem is nagyon ismerek olasz levest. Főétel lehetne Bolognai vagy Carbonara spagelli, Lasagne vagy házi pizza.. :)
Desszertnek először a tiramisu jutott eszembe, azt nem is nehéz elkészíteni..:)
Levesnek lehetne Minestrone leves. Recept: sárgarépa, fehérrépa/pasztinák, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, kelkáposzta/kínai kel, fejtett bab (mirelit vagy friss is lehet).Apró darabokra vágod ezeket, annyi vizzel felengeded, hogy ellepje és lassú tüzön főzöd. A fűszerezés: só, kevés bors, kakukkfű, oregánó, vagy ha nincs külön akkor pizzafűszer egyben. Amikor minden zöldség megpuhult forrón, reszelt sajttal tálalod. A nagyobb élelmiszeráruházakban lehet kapni egyben úgynevezett minestrone zöldségkeveréket.
Jó étvágyat hozzá és sok sikert a vacsihoz!
Gondolom már túl vagytok a vacsin, de azért válaszolok, hátha máskor is tartotok olasz estet. :)
Szóval a tipikus olasz étkezésnél az előétel (antipasto) lehet pl. szimplán olajbogyó, amit fogvájóra tűzve fogyasztanak, vagy pl. a glissini, ami olyan mint a ropi csak vastagabb és hosszabb, ropogós sült pálcikák. Néhány áruházban (pl. azt hiszem a Match-ban) már nálunk is lehet kapni.
Az első fogás (primo piatto) többnyire a tészta, ami lehet bármilyen főtt tészta (spaghetti, gnocchi, penne, lasagne, stb) bármilyen szósszal (sima paradicsomszósz, bolognai, pesto, tenger gyümölcsei, stb.). Tészta helyett első fogás lehet a minestrone leves vagy rizottó, szintén bármilyen ízesítéssel. Az első fogásból csak kisebb adagot fogyasztanak, mert utána jön még a húsétel.
A második fogás (secondo piatto) hús vagy hal, amit általában sütőben, natúr sütnek (tehát nem rántott dolgok) és salátával fogyasztanak, tehát nem készül hozzá krumpli vagy rizsköret. Ilyen például a vörösborban, zöldségekkel párolt marhahús vagy a tengeri hal zöldfűszerekkel. A saláta lehet szimpla zöld saláta, de nagyon eredeti a rucola, vagy pl. karikákra vágott paradicsom, rá szintén karikákra vágott mozzarella sajt, olajbogyó, kapribogyó, friss bazsalikom levél. bármilyen salátáról van szó, a léhyeg hogy olívaolajas-balzsamecetes-sós mártás kerüljön rá.
Az ital a főételekhez bor és ásványvíz.
Az édesség lehet tiramisu, profiterol, vagy szimplán fagyi, ez után pedig az elmaradhatatlan kávé (a hagyományok szerint espresso, mert cappuccino-t csak a reggelihez fogyasztanak).
A vacsorát valamilyen tömény itallal zárják, pl. grappa, mandulalikőr.
És akkor most megyek enni, mert már attól is megéheztem, hogy mindezt leírtam :))
Még nem volt meg a vacsi, csak már jó előre készülünk rá.
Esetleg valami vacsorához kapcsolódó olasz szokást ha Tudtok, örömmel olvasnám.
És köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Utsó vagyok, igazán különleges szokást nem tapasztaltam, talán Dél-Olaszországban annyit, hogy nyáron este 9 előtt nem ülnek asztalhoz, az éttermek is ekkor nyitnak többnyire. Viszont nagyon hosszú ideig esznek, van hogy éjjel 1-ig is elnyúlik a vacsi. Nagyon sok fogást szolgálnak fel, mindet nagy időközökkel, szép komótosan. Az alap fogásokon kívül még sajtot, gyümölcsöt, sütit is kínálnak, ezzel is megy az idő. A fogások között táncolnak, beszélgetnek, társasági életet élnek. Ja, és nagyon sokan mennek együtt, komolyan összeszedik a fél pereputtyot egy-egy éttermi kiruccanáshoz és cefetül kiöltöznek :)) Szóval nagyon hangulatos az egész. :)
Lehet hogy Szicíliában, Szardínián vannak esetleg érdekes szokások, de ott még sajnos nem voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!