Honnan kapta a nevét az új házi tyúkhúsleves?
Az Újházy-tyúkhúsleves egy Újházi Edéről elnevezett húsleves, a magyar konyha egyik ínyencsége.
A név és a történet
Ez az étel Újházi Ede színészről lett elnevezve. A nagyközönség szemében gasztronómia-történeti alak is. Pályafutását számos legenda övezi, ezek egyike "tyúklevesének" története, mely elválaszthatatlan a mai Gundel elődjétől, a Wampeticstől. Ott született a nevezetes leves.
Krúdy sokszor írta meg – ő is jellemzően többféleképpen – legendás eredetét. Közülük a legismertebb a harmincas évek eleji, a Magyar Hírlapbéli. (1932. július 17); innen ment át a köztudatba. E szerint Újházy Ede látogatásai során elbeszélte, hogy ő az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője. Másnap a figyelmes főszakács kedveskedett neki a későbbi tyúkhúsleves első változatával.
Alapanyagok :
1,5 - 2 kg tyúk,
250 g sárgarépa,
100 g petrezselyemgyökér,
60 g zeller,
60 g karalábé,
100 g csiperkegomba,
60 g vöröshagyma,
200 g kelvirág,
100 g friss fejtett zöldborsó,
- cérnametélt.
Fűszerek :
1 gerezd fokhagyma,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
1 csomó petrezselyemzöld,
- só, egész bors, gyömbér.
Az eredeti recepthez vén kakasok kellettek, lehetőleg Debrecenből. Minden részét beletették (taréj, here, stb.) Három napig kellett főzni, amíg a hús belemálótt a levesbe és egyé főtt a zöldséggel.
Móricz Zsigmond szerint viszont kell bele mindenféle más hús is, pl. marhahús meg kacsa és legalább 24 óráig kell főzni őket. De a nagy öreg kakast ő is javasolja bele.
OKHAJJJJJJJJ :D
KÖSZÖNÖM A SOK JÓ VÁLASZT !!!!!!!!!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!