Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Honnan kapta a nevét az új...

Honnan kapta a nevét az új házi tyúkhúsleves?

Figyelt kérdés
AKI TUDJA ÍRJA :D !

#új házi tyúkhúsleves
2012. nov. 1. 23:56
 1/6 anonim ***** válasza:
Újházi Edéről kapta a nevét. A levest ipszilonnal írják.
2012. nov. 2. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
2012. nov. 2. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az Újházy-tyúkhúsleves egy Újházi Edéről elnevezett húsleves, a magyar konyha egyik ínyencsége.


A név és a történet


Ez az étel Újházi Ede színészről lett elnevezve. A nagyközönség szemében gasztronómia-történeti alak is. Pályafutását számos legenda övezi, ezek egyike "tyúklevesének" története, mely elválaszthatatlan a mai Gundel elődjétől, a Wampeticstől. Ott született a nevezetes leves.

Krúdy sokszor írta meg – ő is jellemzően többféleképpen – legendás eredetét. Közülük a legismertebb a harmincas évek eleji, a Magyar Hírlapbéli. (1932. július 17); innen ment át a köztudatba. E szerint Újházy Ede látogatásai során elbeszélte, hogy ő az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője. Másnap a figyelmes főszakács kedveskedett neki a későbbi tyúkhúsleves első változatával.



Alapanyagok :

1,5 - 2 kg tyúk,

250 g sárgarépa,

100 g petrezselyemgyökér,

60 g zeller,

60 g karalábé,

100 g csiperkegomba,

60 g vöröshagyma,

200 g kelvirág,

100 g friss fejtett zöldborsó,

- cérnametélt.


Fűszerek :

1 gerezd fokhagyma,

1 db zöldpaprika,

1 db paradicsom,

1 csomó petrezselyemzöld,

- só, egész bors, gyömbér.

2012. nov. 2. 01:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom kitaláltál a házi tyúkhúslevesre valamilyen új megoldást és így új házi tykhúsleves nevet adtál neki, nem keverendő ez össze az Újházy tyúkhúslevessel. :-DDDD
2012. nov. 2. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Az eredeti recepthez vén kakasok kellettek, lehetőleg Debrecenből. Minden részét beletették (taréj, here, stb.) Három napig kellett főzni, amíg a hús belemálótt a levesbe és egyé főtt a zöldséggel.

Móricz Zsigmond szerint viszont kell bele mindenféle más hús is, pl. marhahús meg kacsa és legalább 24 óráig kell főzni őket. De a nagy öreg kakast ő is javasolja bele.

2012. nov. 2. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

OKHAJJJJJJJJ :D

KÖSZÖNÖM A SOK JÓ VÁLASZT !!!!!!!!!!!!!!

2012. nov. 3. 21:39

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!