Sehol.
A vanilia egy orchideafaj, amit magról nem nagyon lehet szaporitani, nagyon különleges berendezések és teljesen steril körülmények között lehet csak magról nevelni.
Szaporitani dugványozással szokták, mert az az, ami valamennyivel egyszerübb.
De vanilia növényt nem tudsz lakásban tartani, mert egyrészt nagyon meleg (25 fok fölött) és nagyon párás (90% páratartalom) szükséges ahhoz, hogy fejlödjön, másrészt több méteres kúszónövény, harmadszor csak mesterséges megporzással terem rendszeresen, negyedszer a magházak (mert a füszer az az), elökészités sem egyszerü, szigorúan meghatározott körülmények között és megadott ideig kell fermentálni.
A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetségnek, illetve a nemzetségbe tartozó néhány faj fűszerként felhasználható termésének elnevezése. Erre a célra elsősorban a Vanilla planifolia fajt termesztik, de felhasználható a Vanilla pompona és a Vanilla tahitiensis is.
A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!