Emlékszik valaki arra az Amerikai esküvői sorozatra amelyikben a Szlovén menyasszony azt állította, hogy a töltött káposzta szlovén étel?





Külföldön élek.
A szülinapomra főztem egy hatalmas adag marhapörköltet, magyar paprikával természetesen. Meghívtam néhány koszovói barátomat is, akik azt mondták, hogy nagyon finom, igazi koszovói ételt főztem. Meglepődtem.





"1 fej káposztának nagyobb leveleit, ahány tölteléket akarunk csinálni, leszedjük. A levél közepén levő erős ér egy részét levágjuk, hogy hajlításnál ne törjön el. A káposzta többi részét hosszasan összevágjuk és besavanyítjuk. Ezt helyetesíthetjük kész savanyított káposztával, ha erős volna, kissé kimossuk. A tölteléke következőkép készül: 1/2 kiló disznó és ugyanannyi marhahúst megdarálunk, egy jó darab szalonnát vágva hozzá, 1/4 kiló rizskását könnyen átmosva, (de a vizet ne nagyon szűrjük le róla), azután sót, törött magyar borsot, 1 tojást egy edényben jól összekeverünk és a levelekket egy deszkára kiterítve megtöltjük vele. A leveleket összesodorva, két végét jól benyomjuk, hogy a töltelék ki ne lássék. A besavanyított káposztát füstĂlt disznóhúsal egy fazék vízben puhára főzzük. Kevés gyenge világos rántást keverünk és a megfőtt káposzta levével feleresztjük; a káposztát beleforgatva megsózzuk és a tölteléket, valamint a disznóhúst is belerakjuk, befödve, többszöri forralással jól megfőzzük."
Nem állítom, hogy ez a legjobb recept, de ha már az régieket említette valaki, idemásoltam Szopori Nagy Jolán saját receptjét, szakácskönyvéből 1909-ből.





Igen, látszik, hogy teljesen higgadt vagy..:DDD
Egyébként a szerbek is magukénak hiszik, "fantázia"neve is van (sarma - szárma), és ezzel tudtommal nincsenek egyedül.










Az egy dolog, hogy a bolgárok mit neveznek szármának, de a szerbiaiak bizony káposztalevélbe töltik, és náluk az a szárma!
Csak tudom, hisz közöttük élek...





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!