Emlékszik valaki arra az Amerikai esküvői sorozatra amelyikben a Szlovén menyasszony azt állította, hogy a töltött káposzta szlovén étel?
Egyébként pedig ördögöd van:
valóban a Tokaji márkanevet is maguknak akarták, és igen hosszú, nemzetközi szintű bizonyítási eljárás keretében tudtuk megmenteni "Hungaricum"-terméknek.
Valaki látja, hogy én azt írtam le, hogy 100%-ban magyar lenne a töltött káposzta? Hát nem és nem véletlenül.
Olyanok válaszát várom akik a kérdésre válaszolnak, és nem olyanékéra akik olyanba kötnek bele amit nem írtam le és amiről szó sincs.
Amúgy meg magát a töltött káposztát ilyen formában a magyarok találták ki és főzték generációkon keresztül. A
húsgombóc meg stb az egy dolog, hogy a törökök terjesztették el Magyarországon.
A Ramen Japán étel is Olasz lenne? csak mert tészta van benne amit az Olaszoktól vettek át? Hát nem.
Amúgy meg egyáltalán nincs szükségem nyugtatásra, teljesen higgadt vagyok, de azért álljon már meg a menet.
Magát a töltött káposztát SEM a magyarok találták ki, nemcsak az összetevői idegenek! Az egész Balkán-félsziget minden országában hozzátartozik a nemzeti konyhához, és nyilván ott is sokan azt hiszik, hogy az ő saját nemzeti ételük. Sőt elárulom, hogy a töltött káposzta emellett finn és svéd nemzeti étel is egyben.
A szlovén módra készült töltött káposzta meg nyilván pont annyira szlovén étel, amint amennyire a magyar módra készült magyar.
A kérdésre válaszolva: nem emlékszem:)
A töltött káposzta pedig a társaival mint a töltött paprika és mindenféle vagdalthúsok a húsgombócra vezethető vissza. A gömbbóc pedig akár a jurtalakó mongolok mindennapi "bóc"jáig, ami vagdalthús gombóc levesben főzve.
Most hogy ezt a törökök hozták volna be, vagy a tatárok, vagy esetleg mi magunk hoztuk e ide még jurtalakó időnkben? És ez miért lenne kevésbé valószínű? Mi is onnan jöttünk ahonnan a törökök.
Nem nagyon tudom elhinni, hogy mindent itt tanultunk, még enni is ☻. Bár a Slota féle hejszlovákok azt szeretik hangoztatni.
Lemaradt az utolsó sor:
pedig valójában mi tanítottuk lében húst főzni a kásaevő szlávokat és a "grillező" germánokat, frankokat.
OFF: "Amúgy meg magát a töltött káposztát ilyen formában a magyarok találták ki és főzték generációkon keresztül."
Volt egy cikksorozat egyik kajás blogon karácsony elött, ott volt egy 1697-es, egy 1800-as évek beli és egy 1900-as évek elejéről leírt töltött káposzta.
Ebből az első még 100% marhahúsból volt, és bors és GYÖMBÉR volt az alapfűszere. A második verzió már 50-50% marha és disznó hús volt, már a maihoz hasonló fűszerezéssel, a főző lébe pedig csirke és kacsa belsőségeket tettek, hogy feldobja. És csak a harmadik hasonlított a mai verzióra. Persze töltött káposzta receptből biztos van több tucatnyi ma is. De gyömbért (sajnos?) ma már nem nagyon használják hazánkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!