Mi Magyarország leghíresebb (hungarikum) zöldsége?
Sziasztok,
nem találtam tökéletes kategóriát a kérdésemnek, de talán itt elfogadható.
Egy esszék kell készitenem hungarikum zöldségről, segitenétek kiválasztani, hogy melyik legyen az?
a paprika kb az 1600-1700-as években került el hozzánk,és csak az 1800-as évek elején kezdte meg az igazi térhóditást.
régebbi fűszer a hagyma,fokhagyma,kakukkfű,majoranna,ánizs,borsikafű,a bors csak a kőgazdag uraknál,és egészen régi a csombor.
kalocsai paprika lenne nekem is.
(Vagy makói hagyma. )
A paprika a törökök közvetítésével került hazánkba. az összes többi magyarnak hitt növényünk is közvetve került ebbe a szép nagy Kárpát-medence nevű kondérba.
az más kérdés, hogy mi magyarosítottuk, és sajátunknak valljuk őket, és utánozhatatlan ízeket tudunk kihozni belőlük.
az esszédben nyugodtan hivatkozhatsz arra, hogy echte magyar zöldség nincs, de évszadadok alatt a beáramló kultúrákból tanulva, használva, ma már sokféle zöldséget tekintünk a felhasználást, a magyar szokásokat figyelemvbe véve
hungarikumnak.
Papíron a leghíresebbek:
- fűszerpaprika - Kalocsa, Szeged,
- étkezési paprika - Cece,
- torma - Hajdúság,
- savanyú káposzta - Vecsés,
- konzervuborka - Rábaköz, Szatmár,
- görögdinnye - Heves (Csány), Baranya, Békés, Nyírség,
- gomba - magyar laskagombafajták.
Én csodálkozom, hogy nem említették meg a makói vörös- és fokhagymát vagy a szabolcsi almát, a laskagombát meg szerintem csak jobb híján sorolják a zöldségek közé!
Bár nem zöldség, de a tönkölybúzáról sem kell megfeledkezni!
Hogy hazabeszéljek egy kicsit, tormanagyhatalom vagyunk, pedig a magyar torma kilencvenvalahány százalékát nem messze Debrecentől a Vámospércs-Bagamér-Létavértes kis háromszögben termesztik (vagy valahol ott)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!