Kínai étteremben kapható, szezámmagos-mézes csirkefalatkákat hogy kell elkészíteni?
Szezámmagos csirke
Hozzávalók, 4 személyre:
2 csirkemellfilé (kb. 75 dkg)
5 dkg szezámmag (megpirítani)
olaj a sütéshez
Pác:
őrölt fehérbors
só
1 teáskanál olaj
Panír:
0,5 csésze liszt (1 csésze = 2,5 dl)
0,5 csésze keményítő
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
2 evőkanál olaj
0,5 csésze víz
só
Máz:
4 evőkanál méz
4 evőkanál cukor
2 evőkanál ketchup
2 teáskanál erős pista
4 teáskanál szójaszósz
3 teáskanál fehérborecet
A csirkét feldaraboljuk, vékony csíkokra. Összekeverjük a páchoz a hozzávalókat és belekeverjük a csirkét. Állni hagyjuk, minél többet, annál jobb, pár órát feltétlenül kell.
Elkészítjük a panírt, összekeverjük a hozzávalókat és állni hagyjuk 10-15 percet. Palacsintatészta sűrűségű tésztát kell kapnunk, ha ennél folyékonyabb, akkor tegyünk bele még egy kis lisztet.
Az olajat feltesszük melegedni, az a cél, hogy folyamatosan gyöngyözzön, de ne legyen túl forró, mert akkor megég a panír, a hús viszont nem sül át. A húst a tésztába forgatjuk, csipesszel egyesével a forró olajba rakosgatjuk és aranybarnára sütjük. A kisült falatkákat lecsöpögtetjük.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Nem forraljuk fel, csak melegítjük! A kisült csíkokat megforgatjuk a mázban, majd megszórjuk szezámmaggal. (A megpirított szezámmagot bele is lehet keverni a mázba, így jobban eloszlik.)
Mi igy szoktuk:
Szezámmagos-bundás csirkefalatok édes-csípos mártással
Hozzávalók:
csirkemellfilé
szójaszósz
szezámmag
só
A bundához:
liszt
1 tojás
1 dl sör
víz
olaj
só
A mártáshoz:
Eros Pista
méz
szezámmag
citromlé
Elkészítés: A húst felvágjuk vékony, de kicsit szélesebb falatokra. Besózzuk és meglocsoljuk szójaszósszal (nem kell sok), majd állni hagyjuk a hutoben kb. 1 órán át. Elkészítjük a sörtésztát: a palacsintatésztától kicsit surubb állagú tésztát készítünk: liszthez tojást, sört, vizet, sót és egy kis szójaszószt adunk, majd szépen elkeverjük. A mártáshoz mézet és Eros Pistát elkeverünk (kicsit több legyen a méz), pici citromlevet is adunk hozzá, hogy ne legyen annyira édes, majd szezámmagot is teszünk bele. A húst a tésztába mártjuk, megszórjuk szezámmaggal, majd forró olajban kisütjük. Ha szép aranybarna, törlopapírra szedjük. Rizzsel vagy sült tésztával a legjobb. A falatokat mártogathatjuk a szószba, vagy tálalás elott ráönthetjük. Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!