Írnátok nekem néhány török receptet?
A párommal nagyon szeretjük a török konyhát, és szívesen kipróbálnánk itthon is, tudnátok ajánlani pár finomságot az "első lépésekhez"?
Előre is köszönöm!
Joghurtleves
Zöldségekből és csontból főzzünk másfél liter csontlevest, majd szűrjük le. Egy levesestálban keverjünk össze három csésze joghurtot egy kávéskanál sóval, majd öntsük össze a joghurttal. 3-4 dkg lisztet tegyünk megforrósított vajba, kevergessük, amíg egységes masszává áll össze. Ezután a vajas-lisztes masszát egy kis levessel keverjük simára, majd öntsük az egész levesbe, főzzük fel. Frss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Grízkalács
30 dkg grízből 15 dkg margarinnal, csipetnyi sóval és egy csésze forró vízzel tésztát gyúrunk. Egy éjszakára pihenni tesszük. Másnap még egyszer átgyúrjuk, majd gombócokat formálunk belőle, mindegyik golyóba az ujjunkkal mélyedést csinálunk. Darált diót egy kis rózsesszenciával és rózsavízzel péppé keverünk, ezzel megtöltjük a tésztagolyók mélyedését, majd a tésztát ráhúzva lezárjuk. A gombócokat kivajazott sütőlapra tesszük, laposra nyomjuk, villa hegyével bevonalkázzuk, majd mérsékelet meleg sütőben kisütjük. Mikor kész, porcukorral meghintjük.
baklava
4személyre
» 30 dkg liszt
» 10 dkg vaj
» 15 dkg dió
» 2 tojás
» 20 dkg cukor
» 1 citrom héja
» 1 rúd vanília
» 2 ek. olaj
» só
25 dkg lisztből, a tojássárgájából, olajból, sóból és meleg vízből rétestésztát készítünk, amelyet kb. fél órán át pihentetünk. A pihentetés útán vékonyra nyújtjuk, és akkorára szabjuk, hogy a tepsibe beleférjen.
Ezután elkészítjük a tölteléket: a maradék liszthez adjuk a tojásfehérjéket, ezt szétmorzsoljuk, és forró vajon pirítjuk meg a morzsákat. Megvárjuk, amíg kihűl, majd hozzáadjuk a diót, és a cukor felét.
A tepsit kikenjük vajjal, belefektetünk egy réteg tésztát, erre tesszük a töltelék egy részét, és a megolvasztott vajat ráöntjük. Erre újból egy réteg tésztát teszünk, majd tölteléket, és ezt addig csináljuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A legfelső rétegnek a tésztának kell lennie! A hűtőben pihentetjük, majd háromszögekre vágjuk fel, és így sütjük meg. Sütés közben 2 dl vízhez adjuk a maradék cukrot, a vaníliarudat és a citrom levét, ezt sziruposra főzzük, majd a megsült tésztát ezzel leöntjük. Egy órát állni hagyjuk, majd tálalhatjuk is, kevés porcukrot szórva a tetejére.
TARHANA LEVES (Tarhana Çorbasi)
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál só
2 dl joghurt
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 tojás
1 apróra vágott vörös
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg búzadara
A hozzávalók keverékéből kenyértésztát gyúrunk. Ezt néhány napig érleljük, s ezalatt savanyú ízt kap. Utána darabokra szaggatva kiszárítjuk, s porrá daráljuk. Egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, hiszen hosszabb ideig eláll. Ebből a porból készül - úgy, mint a hazai rántott leves - a finom, tápláló tarhana leves. Vajban pirított pirospaprikával színesítjük. Pirított kenyérkockával, reszelt fehér sajttal vagy pirított darált hússal gazdagítjuk.
JOGHURTOS BÁRÁNY (Yugurtlu Kuzu)
Hozzávalók:
4 hagyma
10 dkg margarin
1 kg bárányhús
2,5 dl joghurt
1/2 csokor friss kapor
1 kávéskanál só
A margarinban megpároljuk a negyedekre vágott hagymát, hozzáadjuk a kis darabokra aprított bárányhúst, s megsózva takarék lángon pároljuk. Szükség szerint vizet öntünk alá. A megpuhult húsra ráöntjük a friss kaporral kevert joghurtot.
SÁRGADINNYÉS CSEMEGE (Kavun Tatlisi)
Hozzávalók:
1 kész réteslap
1 édes sárgadinnye
3 dkg vaj
csipet só
1/2 csomag vaníliás cukor
A réteslapot kiteregetjük a tepsiben, beleszeleteljük vékonyan az édes sárgadinnyét, majd lefedjük a maradék réteslappal. Alaposan megvajazzuk, majd 10-15 percre forró sütőbe dugjuk. Még azon forrón bőségesen megszórjuk vaníliás porcukorral
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!