Irjatok igazi babgulyas receptet?
Nem tudom,mennyire kell eredetinek lennie.Mert akkor az marhahússal készül.(én marhával nem készítem,mert nem szeretem)A felkockázott húst zsiradékon kis lángon minden fűszer nélkül kezdd el párolni,lehetőleg vizet se tegyél alá,csak időnként kevergesd meg.Ha már nem nyers,és nem keletkezik több "leve" magától,kockára vágott vöröshagymát adj hozzá,feketeborsot,pár szem köménymagot,babérlevelet,kb egy deci vörösbort.Ebben párold tovább,míg a vörösbor tart. HA már ez is elfőtt, tegyél rá még kevés zsiradékot és sót,pirpospaprikát,mostmár beleteheted az előzőleg beáztatott fehér szárazbabot-legalább 2 órát ázzon,az áztatóvízzel együtt öntsd rá a húsra.Lassú tűzön főzd kb másfél órát.Ezután tegyél bele sárgarépát,petrezselyemgyökeret,zellergumót és zellerlevelet,és főzd az egészet együtt puhára.Ha a hozzávalók puhára főttek, apró,kézzel csipkedett csipetkét szokás belefőzni.
Változatok:HA bármilyen más húsból készíted,a vörösbort hagyd ki belőle,és először a hagymát pirítsd meg,abba tedd bele a húst.Egyszerre beleteheted már ezután a babot is,nem kell az egyéb húsokat sem előfőzni.Szoktak beletenni fokhagymát és csípős paprikát is,de valójában a fokhagyma nem kell az eredeti babgulyásba.Remélem,tudtam segíteni(szakács voltam évekig)A mennyiségi arányok:fél kiló húshoz 2,5 dl szárazon mért bab(akár tarkabab is lehet,de az eredeti változat apró fehér babbal készül),2 fej hagyma,2-2 szál kisebb répa és kb 10 deka zeller.A többi ízlés szerint.
Szia!
Első szerintem nagyon jót írt. Esetleg valami füstölt árút még rakhatsz bele, mondjuk szalonnát, vagy kolbászt. Mamám mindig azt mondja, hogy az a legjobb étel amibe belelépett a disznó. Értsd van benne füstölt áru.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!