Hogyan kell jól pizzatésztát készíteni? Mi a receptje vagy milyen praktikák vannak?
Ami nekem bevált:
1kg liszt,egy élesztő,8 deci víz, deci olaj,só cukor meg egy kicsi tej az élesztőnek.
Legalább 1,5 órát keleszteni.A tésztát pedig nagyon vékonyra nyújtani.Ez az egy kiló rengeteg!
0,5 kg liszt
3 dl tej
1.5 dl étolaj
csipet só, ízlés szerint
1 csomag por élesztő
pici bazsalikom vagy oregano a tésztába, persze csak aki szeretiezeket a fűszereket.
Újabban kenyérsütőgép kelsztő programján csinálom isteni puha lesz. Régebben élesztőt picit megfutattam, majd összegyurtam és kelsztettem. De anyukám nem szokta külön kelszteni csak nyújtaja telepakolja és megsüti, így is nagyon puha lesz.
Nekem nagyon jól szokott sikerülni
Nem csak az összeállítás a lényeg higgyétek el :)
Az alapanyagokat összegyúrod jó alaposan aztán felgömbölyíted és olajos kézzel átsimítod (megolajozod a tetejét) valami nem olajszívó dologgal letakarod és hagyod kelni amig láthatóan nagyobb nem lesz.
Kelesztés után kinyújtod kerek vagy épp kocka formára a sütőlapodtól függően.
Lényeg hogy nem lisztesen hanem olajosan kell kezelni a tésztát.
A lemezbe tett tésztát pár percet szintén keleszted és rárakod a cuccokat és mehet a sütőbe!
Nagyon fontos adalék :)
Én nem pizzakrémmel csinálom, hanem saját keverékkel :D
megnézed mekkora is a pizzakrémes tubus amit részoktál tenni és helyette inkább vegyél paradicsom konzervet !
fűszerezed :1 kiskanál só,1 e.kanál(lapos) bazsalikom - majoranna, két gerezd fokhagyma összetörve.
fontos hogy a fűszereket a tenyered közt elmorzsold, akkor adja ki igazán az ízét.
a tetejére a sajtot nem apróra hanem a káposzta reszelőmmel szeletelem (kevesebb a gondom vele )
amikor kész a pizza egy csipet oreganot morzsolj a tetejére, az adja meg a végső bukéját a pizzának :D
jó étvágyat!
ja a receptem.
0,5 kg liszt
4 e.k. olaj
1 teás kanál só
1 cs szárított élesztő (coopos 0,5kg liszthez való)
1,5 dl meleg víz (0,5 dl ebből az élesztőhöz futtatni)
1 csipet cukor az élesztőgombák miatt a futtatáshoz.
bár tudom nem kell, néha szoktam 1-2 tojást adni a tésztához csak úgy kisérletképp milyen lesz.
Munkamenet : élesztőfuttatás+többi anyaggal jó alapos összegyúrás. (lehet kenyérsütővel is dagasztani, vagy a turmixgép dagasztókarjaival)
a tésztát gömgölydedre gyúrni és leolajoznva, letakarva állni hagyni.
kelés után a kívánt alakúra nyújtjuk, majd pár percet ismét kelni hagyjuk. ezalatt lehet konzervet bontani, sonkát vagy szalámit szeletelni, sajtot reszelni, én ilyenkor szoktam a paradicsomot is ízesíteni.
szóval tedd a tetejére a cuccot és mehet a sütőbe.
mint fentebb is irtam kivétel után egy csipet oreganot morzsolj a tetejére és kész is van.
jó étvágyat, és feltétlenül írjatok vissza,hogy izlett - e :)
175 g natúr joghurt
175 g liszt
só, bors
Egybegyúrod, kinyújtod, olajozott serpenyőben megsütöd az egyik oldalát, megfordítod, ráteszed amit szeretsz (én saját készítésű pizzaszószt, sonkát, sajtot, paradicsomkarikákat), lefeded (lehetőleg átlátszó fedővel, ha alul megsült, kiveszed és jóízűen elfogyasztod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!