Az egész országban készítenek húsvétkor sárga túrót? Illetve külföldön is ismerik a sárga túrót?
én csak olvastam róla, még soha nem láttam.
Békés - Szeged - Sarkad - Pest - Győr.
Ez egy nagyon finom húsvéti étel, amit csak az ország keleti részén ismernek. Sonkával és kaláccsal kell enni, isteni finom. Nálunk a Húsvét elképzelhetetlen enélkül.
Hozzávalók:
* tojás
* cukor
* tej
* vaníliás cukor
* fahéj
Elkészítés:
10 db tojáshoz 1 l tejet, 10 evőkanál cukrot számolunk. A tojásokat egy fazékba ütjük (teflon vagy nem leragadósba), jól összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, 1/2-1 tasak vaníliás cukrot, ízlés szerint pici fahéjat(elhagyható). Lassú tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a leve tiszta nem lesz és a tojásos massza túrós állagú nem lesz. Tűzről levéve egy vászonkendőbe kötjük, és kb. 1 órát hagyjuk kicsepegni. Ha kihűlt, kibontjuk a kendőt, és ha mindent jól csináltunk, egy szép sárga gombócot kapunk.
Felénk húsvétól függetlenül is szoktak csinálni hasonló dolgot bár kicsit egyszerűbben: 1/4 Kg túróhoz egy evőkanál cukor, egy tojás, és egy vaníliás cukor kell, majd jól összekeverjük, és palacsintába töltjük.
Ez a kedvencem, meg a kakaós!
:)
aki nem evett, feltétlenül kóstolja meg, finom nagyon, még a leve is. ;) holnap csináljuk, kalács sonka kolbász főtt tojás sárgatúró így fogyasztjuk.;)
am szabolcsi vagyok, egy nem túl nagy faluban lakom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!