Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Az igazi Spanyol Paella...

Az igazi Spanyol Paella receptet keresném, hogy készül?

Figyelt kérdés
2009. febr. 15. 17:55
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók 4-6 személyre:

Egy közepes csirke (kb. 1 kg),

35 dkg rizs,

4 evõkanál olaj,

2 gerezd fokhagyma,

1 fej vöröshagyma,

1 paradicsompaprika vagy húsos,

piros paprika,

7 dl tyúkhúsleves (lehet leveskockából is),

2 kávéskanál pirospaprika,

1 mokkáskanál porított sáfrány,

csipetnyi kakukkfű,

2 babérlevél,

1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,

1 kávéskanál só,

kevés törött bors.


Elkészítés:


Nagyobb lábasban (lehetõleg vaslábas legyen - lehet bográcsban is) megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát, és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával, felengedjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfûvel, a sóval és a borssal. Csendesen (lábosban lefödve) fõzzük amíg a hús félig megpuhul. Ekkor kidobjuk belõle a babérlevelet, belekeverjük a rizst és a sáfrányt. Felforraljuk, majd csendesen fõzzük, keverés nélkül (tûzhelyen lefödve - bográcsban esetleg rázogatva), amíg a rizs is megpuhul és a leve is elpárolog. Ha közben a leve elfõ, és akkor pótolni kell kevés húslevessel vagy meleg vízzel.

Tálalás elõtt 5 percig pihentetjük. A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve.


Elkészítés ideje: 60perc

2009. febr. 15. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

1 dl olívaolaj

3 gerezd fokhagyma finomra vágva

fél kg chorizo szeletekre vágva (spanyol paprikás kolbász, leginkább gyulaival helyettesíthető)

1 csirkemell lecsontozva, lebőrözve, 2,5 cm-es kockákra vágva

1 kg garnélarák páncéljában

fél kg halfilé (bármilyen száraz, fehér húsú tengeri hal)

fél kg tintahal

2 hagyma finomra vágva

1,5 l forró csirkeleves

60 dkg rizs

csipetnyi sáfrány

fél kg kagyló

10 dkg paradicsom concassé (hámozott, magozott, kockára vágott paradicsom)

45 cm átmérőjű paellaedény vagy serpenyő


Feltesszük a tűzre az edényt, beleöntünk kevés olajat, s az összes hozzávalót (kolbászt, csirkét, rákot, tintahalat) mind külön-külön két-két percig sütjük közepes lángon.


Mikor mindent kivettünk, friss olajat öntünk bele, ezen kissé megpároljuk a hagymát-fokhagymát, hozzáadjuk a rizst, ezzel is üvegesítjük, s felöntjük a forró levessel. Beletesszük a sáfrányt.


Tíz percig élénk lángon készítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, s a már megpirított húst, halat, rákot, kolbászt, tintahalat. A második tíz percre kis lángra vagy sütőbe tesszük. Ekkor már semmi szín alatt nem szabad keverni. Végül öt percig langyos helyen lefedve pihenni hagyjuk.

2009. febr. 15. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem a leghasznosabb válasz, de ahány tájegység, annyiféle originális paella, és minden táj a saját receptjét magasztalja (a paella az arab piláf rokona, az ottani arab hódoltság egyik maradványa). A tengerpartok közelében pl. kerül bele rák, kagyló, polip, stb., van, ahol marhahúscsíkok, csirkehúscsíkok stb.
2009. febr. 15. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Remélem sikerül elkészítenem, a hétvégén spanyol vendégeink érkeznek és meglepetésnek szánom, persze csakis a jó kis székelykáposzta és húsleves mellett.
2009. febr. 16. 08:42
 5/7 anonim ***** válasza:
finom lehetett minden
2009. febr. 16. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:
66%
SPANYOLOKNAK NEHÉZ PAELLAT FŐZNI MERT NÁLUNK NINCSENEK FRISS TENGERI HOZZÁVALÓK, MIVEL UGY AZ IGAZI. HA ELAKAROD KÁPRÁZTATNI ŐKET AKKOR CSINÁLJ GAZPACHOT-T, AHHOZ MINDENT KAPSZ AZ IS NEMZETI ÉTEL, BÁR NYÁRI DE FOGYASZTHATÓ BÁRMIKOR. HA TUDOD HOGY MELYIK RÉGIÓBÓL VALÓK AKKOR ANNAK MEGFELELŐEN ÍZESÍTSD. NETEN MINDENT MEGTALÁLSZ.
2009. febr. 17. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
65%
Utolsónak: de miért kiabálsz? :)
2009. febr. 17. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!