Az igazi Spanyol Paella receptet keresném, hogy készül?
Hozzávalók 4-6 személyre:
Egy közepes csirke (kb. 1 kg),
35 dkg rizs,
4 evõkanál olaj,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 paradicsompaprika vagy húsos,
piros paprika,
7 dl tyúkhúsleves (lehet leveskockából is),
2 kávéskanál pirospaprika,
1 mokkáskanál porított sáfrány,
csipetnyi kakukkfű,
2 babérlevél,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
1 kávéskanál só,
kevés törött bors.
Elkészítés:
Nagyobb lábasban (lehetõleg vaslábas legyen - lehet bográcsban is) megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát, és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával, felengedjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfûvel, a sóval és a borssal. Csendesen (lábosban lefödve) fõzzük amíg a hús félig megpuhul. Ekkor kidobjuk belõle a babérlevelet, belekeverjük a rizst és a sáfrányt. Felforraljuk, majd csendesen fõzzük, keverés nélkül (tûzhelyen lefödve - bográcsban esetleg rázogatva), amíg a rizs is megpuhul és a leve is elpárolog. Ha közben a leve elfõ, és akkor pótolni kell kevés húslevessel vagy meleg vízzel.
Tálalás elõtt 5 percig pihentetjük. A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve.
Elkészítés ideje: 60perc
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
fél kg chorizo szeletekre vágva (spanyol paprikás kolbász, leginkább gyulaival helyettesíthető)
1 csirkemell lecsontozva, lebőrözve, 2,5 cm-es kockákra vágva
1 kg garnélarák páncéljában
fél kg halfilé (bármilyen száraz, fehér húsú tengeri hal)
fél kg tintahal
2 hagyma finomra vágva
1,5 l forró csirkeleves
60 dkg rizs
csipetnyi sáfrány
fél kg kagyló
10 dkg paradicsom concassé (hámozott, magozott, kockára vágott paradicsom)
45 cm átmérőjű paellaedény vagy serpenyő
Feltesszük a tűzre az edényt, beleöntünk kevés olajat, s az összes hozzávalót (kolbászt, csirkét, rákot, tintahalat) mind külön-külön két-két percig sütjük közepes lángon.
Mikor mindent kivettünk, friss olajat öntünk bele, ezen kissé megpároljuk a hagymát-fokhagymát, hozzáadjuk a rizst, ezzel is üvegesítjük, s felöntjük a forró levessel. Beletesszük a sáfrányt.
Tíz percig élénk lángon készítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, s a már megpirított húst, halat, rákot, kolbászt, tintahalat. A második tíz percre kis lángra vagy sütőbe tesszük. Ekkor már semmi szín alatt nem szabad keverni. Végül öt percig langyos helyen lefedve pihenni hagyjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!