Az eredeti(!) görög gyros és a török döner kebab milyen húsból készül?
Az eredeti török kebab az bárányból van (lenne), de még Törökországban is a legtöbb helyen borjúból, marhából és kecskéből készítik (újabban a sok külföldi turista miatt csirkéből és pulykából is). Sertésből soha nem készítik, mert alapvetően muzulmán országról beszélünk.
A gyros viszont eredetileg pont, hogy sertéshúsból készül. De ugyanúgy van borjú, bárány és kecske változat is. Anno mikor nyaralni voltam, és egy kis görög faluban egy öreg bácsinál ettem olyat, hogy kecskehúsos gyros, és kecskesajttal is lehetett kérni (úgy is kértem. Életem legfinomabb gyros-a volt). Ő szerinte a kecske az eredeti. De több helyen meg azt lehet olvasni, hogy a sertés az eredeti. És igen, ahogy az egyik fentebbi válaszoló is írta. A gyros pitájában van sült krumpli is.
Egy valami biztos, legyen szó gyrosról vagy kebabról, a csirkés és a pulykás változat az semmiképpen sem eredeti. Németországban és idehaza is, csak akkor eszek kebabot/gyrost ha borjúból van. Bóvli csirkés az nem kell nekem.
Ez pont olyan dolog, mint például a Wellington-szelet. Az eredetileg marhabélszínből készül. Biztos meg lehet csinálni sertésszűzpecsenyéből is, de az akkor sem az eredeti, nem az igazi.
[link] A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez.
[link] A kebab vagy kebap arab eredetű, jellegzetes török húsétel. Általában erősen fűszerezett darált birka vagy bárányhúsból készül. Jellemzően a török adana kebab nevű étel az, amit a világon „kebab” alatt értenek.
görögöknél bárány
most is ott sok gyorsosnál lehet kapni alapvetően bárányból + árulnak még sertésből és csirkéből
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!