A szusi szerintetek is egy mondvacsinált étel mert valójában többnyire rizs és hal egymás mellett, meg egy-két fűszer és/vagy szósz?
Mi benne a nagy ötlet?
Én csak az összetevőket érzem külön-külön, nem valami új ízt, amit az összetevők harmonikus aránya ad ki.
Hol itt a konyhaművészet? Az, hogy látványos?
Nem a látványt eszem, nem azt ízlelem..
De elismerem, hogy nem egy vaszisztdasz a magyar konyha filozófiája szerint a japán kaja. Mert teljesen más az elmélet. Sok ikonikus magyar kaja kinezetre trutyi, ízre meg ilyen komfort food, hogy de jól esne. Máshol is külföldön, ahol a fűszerezés a lényeg, pl Vietnámban, hallottam, "oh a japán kaja az egy ízetlen szoborkompozíció, nem rendes étel. Mégis minden este tele vannak a japán éttermek. Mert három bevált dolog van nekik: minden a legfrissebb legyen és olyan precízen nezzen ki, hogy az már olyan guszta, hogy szinte egyenértékű az érzés, mint egy íznél. Ami meg nem ezek miatt, az legyen annyira extrém, hogy nagyon, mint a natto (az ilyen taknyos bab), meg a uni, meg a wasabi is.
Igy van pl. az is, hogy mikor teppanyakira ( forró vaslapon előtted sütőtt cuccok) megy az ember először, akkor előtte az van, hogy minek ez a rinya grillezett cuccok miatt. Utána meg napokig beszélsz róla, hogy mennyire fasza volt, mert az a friss íz ennyire egyenrangú a fűszeres ízekkel. Ehhez értenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!