A szusi szerintetek is egy mondvacsinált étel mert valójában többnyire rizs és hal egymás mellett, meg egy-két fűszer és/vagy szósz?
Mi benne a nagy ötlet?
Én csak az összetevőket érzem külön-külön, nem valami új ízt, amit az összetevők harmonikus aránya ad ki.
Hol itt a konyhaművészet? Az, hogy látványos?
Nem a látványt eszem, nem azt ízlelem..
Ennyi erővel a töltött káposzta meg egy kis darálthús rizsel káposztába csavarva egy kis szósszal … ha rosszul van elkészítve külön ízeket érzel, ha jól akkor egy harmonikus étel illetve ugy egyszerű megenni.
Mint pl akár a tortilla is abba is rakhatsz bármit mint a szusiba mégse csak egy mondva csinált étel.
Ettől függetlenül engem se győzött meg különösebben a szusi a wasabi viszont nagyon finom.
Ez nagyon odamondós kérdés akart lenni?
Az ételeknek többnyire van nevük, hogy az emberek be tudják azonosítani, és amikor ez már működik, akkor lehet "mondva csinálni", kimondod a nevét, és a többiek megértik, hogy szushi, töltött káposzta, stb.
A legegyszerűbb ételeket is lehet rosszul, vagy jól elkészíteni, az ízlésvilág pedig lehet attól is független, a legfinomabb ételt sem eszik meg mindenki.
"Nem a látványt eszem, nem azt ízlelem..."
Nem sokat tudsz a kelet-ázsiai konyhaművészetről, igaz? :)
Nem akart nagyon odamondós kérdés lenni, csak nekem nem jön át ez a nagy szusi-őrület, mint egy-két ismerősömnek és kíváncsi voltam, hogy van-e más is így ezzel..
Egy népszerű szusizóhelyen próbáltam, ami egyébként jobb volt, mint a gyorséttermi (ott is ettem), de még az sem győzött meg.
Az is lehet, hogy bennem van a hiba, és én nem értem, mi ebben a pláne.
Az én meglátásom szerint, egy jó étel attól jó, hogy van benne valami ötlet, valami alkotás. Azt értem alkotás alatt, hogy valami új íz keletkezik, ami több/más, mint, ha az összetevőket kóstolgatnám végig egymás után.
Szerintem van különbség étel és étel között aszerint, hogy az alapanyagok ös
sszekeveredve valami új ízt, ízvilágot hoznak-e létre, vagy csupán ízek egymásmellettiségét adják.
Utóbbi esetben csak egy ízkavalkádot érzünk, ami ugyan bonyolultabb, mint az egyedi ízek, de nem köti össze őket egyfajta harmónia, ami az igazán jó ételek sajátja.
A szusi lehet ötletes, meg finom is, de konyhaművészetnek nem nevezném.
Nagyon látványos, szóval tőlem képzőművészet lehet, de ami az ízt illeti, nem egy nagy durranás.
A sushi az rizsecetes rizs, a jó minőségű szója szósz a wasabi ill. az egyéb hozzávalók harmóniája. Ezek közül igazi (nem tormából, színezékből, aromából fabrikált valami) a legnehezebben elérhető, Mo. talán sehol.
Én a makikat szeretem, noriba (alga lap) csavart kis falatok, mert az tényleg egy falat. Hallal vagy zöldséggel a közepén. Jó kis falatozós kaja piával (szakéval vagy sörrel).
* igazi wasabi* (lemaradt)
Szeintem ennek a rizsecet, rizs, wasabi, szója szósz, alga kombinaciónak igenis van egy különleges íze. Különösen mikor beüt a wasabi. Addiktív, mint más csípős íz.
De elhiszem, hogy aki se a rizst, se a halat, se a csípő s vagy ázsiai/külföldi dolgokat nem szereti, annak nem jelent semmit ez sem.
Rizs és rizs között is óriási a különbség. Amit itthon van pl. a silókban áll valahol hónapokig, elmegy valami friss íz belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!