Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A szusi szerintetek is egy...

A szusi szerintetek is egy mondvacsinált étel mert valójában többnyire rizs és hal egymás mellett, meg egy-két fűszer és/vagy szósz?

Figyelt kérdés

Mi benne a nagy ötlet?

Én csak az összetevőket érzem külön-külön, nem valami új ízt, amit az összetevők harmonikus aránya ad ki.

Hol itt a konyhaművészet? Az, hogy látványos?

Nem a látványt eszem, nem azt ízlelem..


2023. febr. 17. 11:49
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%

Ennyi erővel a töltött káposzta meg egy kis darálthús rizsel káposztába csavarva egy kis szósszal … ha rosszul van elkészítve külön ízeket érzel, ha jól akkor egy harmonikus étel illetve ugy egyszerű megenni.

Mint pl akár a tortilla is abba is rakhatsz bármit mint a szusiba mégse csak egy mondva csinált étel.

Ettől függetlenül engem se győzött meg különösebben a szusi a wasabi viszont nagyon finom.

2023. febr. 17. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon odamondós kérdés akart lenni?

Az ételeknek többnyire van nevük, hogy az emberek be tudják azonosítani, és amikor ez már működik, akkor lehet "mondva csinálni", kimondod a nevét, és a többiek megértik, hogy szushi, töltött káposzta, stb.

A legegyszerűbb ételeket is lehet rosszul, vagy jól elkészíteni, az ízlésvilág pedig lehet attól is független, a legfinomabb ételt sem eszik meg mindenki.

2023. febr. 17. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Ezt milyen tapasztalat alapján vontad le? Vettél egy dobozos sushit a sparban? Hát annak nem sok köze van az igazihoz :D
2023. febr. 17. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

"Nem a látványt eszem, nem azt ízlelem..."


Nem sokat tudsz a kelet-ázsiai konyhaművészetről, igaz? :)

2023. febr. 17. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:

Nem akart nagyon odamondós kérdés lenni, csak nekem nem jön át ez a nagy szusi-őrület, mint egy-két ismerősömnek és kíváncsi voltam, hogy van-e más is így ezzel..

Egy népszerű szusizóhelyen próbáltam, ami egyébként jobb volt, mint a gyorséttermi (ott is ettem), de még az sem győzött meg.

Az is lehet, hogy bennem van a hiba, és én nem értem, mi ebben a pláne.

Az én meglátásom szerint, egy jó étel attól jó, hogy van benne valami ötlet, valami alkotás. Azt értem alkotás alatt, hogy valami új íz keletkezik, ami több/más, mint, ha az összetevőket kóstolgatnám végig egymás után.

Szerintem van különbség étel és étel között aszerint, hogy az alapanyagok ös

sszekeveredve valami új ízt, ízvilágot hoznak-e létre, vagy csupán ízek egymásmellettiségét adják.

Utóbbi esetben csak egy ízkavalkádot érzünk, ami ugyan bonyolultabb, mint az egyedi ízek, de nem köti össze őket egyfajta harmónia, ami az igazán jó ételek sajátja.

A szusi lehet ötletes, meg finom is, de konyhaművészetnek nem nevezném.

Nagyon látványos, szóval tőlem képzőművészet lehet, de ami az ízt illeti, nem egy nagy durranás.

2023. febr. 17. 13:03
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően igen, de közben a szusi SZÉP, színes, formája, szerkezete, és van, akinek fontos az étel kinézete. Például nekem fontos. Egy szusi és egy szelet hal rizzsel között van egy komoly esztétikai ugrás.
2023. febr. 17. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, a te védelmedben, én nagyon sokáig nem voltam hajlandó megkóstolni a szusit, de aztán megszerettem. A szó szoros értelmében nem benned van a hiba, csak a fogalomrendszered (a gasztronómiát illetően) európai alapokon nyugszik. Japánban az étel ugyanannyira vizuális élmény, nem egyszer fontosabb az, hogy hogy néz ki a tálalás, az íz másodlagos.
2023. febr. 17. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 harebell ***** válasza:
100%
Én nem igazán szeretem a szusit, de egyrészt már maga a szusirizs más ízélmény, mint egy sima főtt rizs, és a különböző típusú szusik mind-mind más ízélményt eredményeznek. Én egy jól elkészített szusiban érzem az általad hiányolt ízharmóniát, tehát már íz alapján sem azt érzem, hogy nem kapok többet, mint ha külön-külön fogyasztanám az összetevőket. Erre jön rá, hogy az ízeken felül szép is, ez neked nem számít, de nekem pl igen. Meg a szusikészítésben rejlő kreativitást és változatosságot abszolút értékelem úgyis, hogy nem tartozik a kedvenceim közé.
2023. febr. 17. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

A sushi az rizsecetes rizs, a jó minőségű szója szósz a wasabi ill. az egyéb hozzávalók harmóniája. Ezek közül igazi (nem tormából, színezékből, aromából fabrikált valami) a legnehezebben elérhető, Mo. talán sehol.

Én a makikat szeretem, noriba (alga lap) csavart kis falatok, mert az tényleg egy falat. Hallal vagy zöldséggel a közepén. Jó kis falatozós kaja piával (szakéval vagy sörrel).

2023. febr. 17. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

* igazi wasabi* (lemaradt)


Szeintem ennek a rizsecet, rizs, wasabi, szója szósz, alga kombinaciónak igenis van egy különleges íze. Különösen mikor beüt a wasabi. Addiktív, mint más csípős íz.

De elhiszem, hogy aki se a rizst, se a halat, se a csípő s vagy ázsiai/külföldi dolgokat nem szereti, annak nem jelent semmit ez sem.

Rizs és rizs között is óriási a különbség. Amit itthon van pl. a silókban áll valahol hónapokig, elmegy valami friss íz belőle.

2023. febr. 17. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!