Ezek mind valóban magyar ételek? Gulyás leves, hortobágyi palacsinta, halászlé, harcsapaprikás túróscsuszával, mákos guba.
"A honfoglaló magyarok még ne főztek gulyást"
Na ne mondd... De épp ez az minek kéne a honfoglalókig visszamennem, részletekbe menő információink egyébként sincsenek az akkori ételekről. A modern nemzetinek nevezett ételek nagyrészt az újkorban alakultak ki. Eleve a nemzeti konyha, nemzeti étel koncepció is a nacionalizmushoz köthető, nagyjából a 19. században "kodifikálták" ezeket az ételeket, a recepteket. A repertoár és a főzési technikák jelentős része pedig a polgári konyhából szivárgott le és terjedt el szélesebb körben. A polgárosodás a Birodalom/OMM idejére esett ez a keret pedig elősegítette a kulturális produktumok áramlását, keveredését. Hogy a Monarchia idején keveredtek a konyhák, pedig nem jelenti azt hogy csak a Monarchia idején keveredtek. Illene érteni a különbséget.
Az, hogy magyarosnak tekintik pl. a fűszerpaprikát helyesebben fogalmazva a magyar konyha integráns részének, jellegzetességének nem jelenti azt hogy bárki úgy gondolná csak a magyar konyha használná, vagy mi találtuk volna fel a paprikát.
"Lehet, hogy eredetileg azt a svábok, rácok, törökök, örmények, zsidók készítették, de mára már magyar lett, ilyen-olyan variációkkal (pl halászlé, töltött káposzta, slambuc, stb)"
Az is lehet, hogy egyes ételek meg helyben alakultak ki abban a formában ahogy ma ismerjük, és magyar nyelvterületről terjedtek el. A gulyás, paprikás ilyennek tűnik. Mint mondtam nem véletlen, hogy azt még a szerb konyhában is gulyásnak, paprikásnak mondják de egyébként a németeknél, lengyeleknél is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!