Csak szerintem undorító a magyar konyha?
Én egyik nép konyháját sem tekintem undorítónak - persze ez viszonyítási alap kérdése.
Én őszinte gastro fannak vallom magam, engem minden érdekel, ami az étellel kapcsolatos. Ha nem ütünk meg túl durva szélsőségeket (pl. kutya, macska, emberhús, esetleg emberszabású majmok, esetleg kihalófélben lévő állatok) akkor nekem adott esetben semmi bajom az adott nép konyhájával - még akkor sem, ha pl. rovarok elfogyasztásáról van szó.
Mondhatnám hogy én pl. az USA konyháját tekinteném gusztustalannak (a sok előre feldolgozott, mindenféle mesterséges vegyi anyagtól hemzsegő, olajban és zsírban tocsogó, nagyüzemileg előállított tápos húsból és ugyanilyen szinten lévő gabonából, zöldségből és gyümölcsből előállított "méreg bombáikat" illetően), de ez is csak egy regionális probléma, valójában szeretem ugyanúgy a hamburgert, a sültkruplit, mint ahogy a hot-dogot vagy a mogyoróvajas-lekváros pirítóst.
Itt a lényeg az, hogy az ember találja meg az aranyközéputat. Nem minden esetben egészségtelen a magyar konyha. Pedig sokan állítják ezt rajtad kívül, Tisztelt Kérdező. Az a baj, hogy túl sok hús, zsiradék és szénhidrát (azon belül is feldolgozott, gabonából - tisztított lisztből - készült élelmiszerek - pl. kenyérfélék és egyéb péksütemények, és viszonylag kevesebb gyümölcs és zöldség és tiszta gabona, fogyasztása - pl. amelyek alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, de termeszthetők volnának az országunkban - ld. alakor búza).
Én pl. nagyon szeretem a különféle főzelékeket (spenót, krumpli, sárgaborsó, lencse, tök stb.), ugyanakkor imádom a jóféle halászlevet (ikrával és belsőséggel), ami pedig szintén nagy jó dolog, azok a különféle húslevesek, sok zöldséggel (bár én nem vagyok leveses, de amikor beteg vagyok, nekem ez többet ér, mint a legtöbb gyógyszer vagy vitamin). Vagy itt van pl. a sima alap "lecsó" (ami paprika és paradicsom egyvelege): [link]
Ezek olyan magyar ételek, amelyek pl. semelyik másik nép konyháiban nem fordulnak elő - legalábbis nem azokkal a sajátos jellemvonásokkal, ahogy a magyar konyhában találkozni velük.
Viszont ugyanakkor imádom a töltött káposztát, vagy a jóféle hurka-kolbászt, esetleg a különféle "rakott" ételeket (kel, zöldbab karfiol stb.) amik tulajdonképp zöldség húsos raguval és rizzsel összesütve.
Én azon az állásponton vagyok, hogy az ember igyekezzen kihozni az adott körülményből a legtöbbet. Nyilván ráférne a magyar konyhára is egy alapos újragondolás és "reformáció", de ha valaki számára túlságosan is egészségtelen lenne, akkor semmi sem tiltja meg azt, hogy "újítson" rajta.
Én pl. sokáig szerettem a sima rizseshúst sertéshúsból készítve. Azonban a barátnőm rászoktatott a pulykafeslőcomb filéből készült változatra, ami azon túl hogy sokkal finomabb is volt a számomra, azon túl kevésbé zsíros és könnyebben emészthető - ráadásul utólag a rizst felváltottam bulgurra és bácskai módra (azaz jó lecsósan) csináltam meg, zsiradéknak kókuszzsírt használva, úgy elmondhatom hogy sikerült teljesen "újragondolni" ezt a "klasszikus magyar ételt" az egészséges irányba.
Igazából a kreativitás a lényeg. A testvérem pl. hithű vegetáriánus, viszont tudja hogy imádom a jóféle füstölt hússal főtt töltött káposztát. Ezért karácsonyra meglepett engem egy egészen érdekes "vegán" töltött káposztával. A töltelék teljesen olyan volt, mint a hús, viszont rizs helyett bulgurral és a füstös ízt a káposzta közé tett füstölt tofu adta.
Én megrögzött húsevő vagyok, de ez a "hamis töltött káposzta" még engem is levett a lábamról, ráadásul kevésbé volt utána az a "telítő érzés" amit a zsírosabb, sertéshúsból készült változat elfogyasztása okozott, és ez egész kellemes érzéssel töltött el engem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!