Magyarországon megyénként lebontva mi a legjellemzőbb étel?
A zúzos lé tulajdonképpen egy felturbozótt tyúkhúsleves.
Azontúl, hogy a benne főtt húsokat és belsőséget, zöldségeket kockára vágják, kerül bele frissen gyúrt, majd megpirított, megfőzött eperlevél, és külön, a húslében megfőtt rizs.
Minden évben rendeznek zúzoslé főzőversenyt és öhönforgatóversenyt. Rendkívül népszerű események.
Ahogy olvasom, az öhön az az öreglebbencs.
Viszont akkor mi az annyira hosszan tartó elkészítés benne? Mert Szüleim is készítettek régebben sokat, de nem volt semmi extra elkészítési fortélya.
Az öhön nem egyenlő az öreglebbenccsel, legalábbis ezen a vidéken, esetleg még a slambuc szót használjuk. De vidéki étel lévén millió neve lehet.
Szalonna, zsír, krumpli, kockatészta, só, bors az összetevők. Nem szokás errefelé pirospaprikát tenni bele. Nincsen szaftja sem.
A főzés hosszúsága, igazán nem is főzés, hanem sütés azért tart órákon keresztül, mert számtalanszor meg kell forgatni a bográcsot, amiben már egy idő után egy gombóccá áll össze az öhön. Egyesek szerint legalább 40 szer kell megforgatni a csupán pislákoló tűzön, közben zsírozni kell a bogrács oldalát, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.
Na, találtam egy videót:
Köszi a leírást meg a videót.
Valóban nagyon nem ugyanaz.
#9
A szabolcsi töltött káposztától mentse meg az embert a jóisten...Én egy szabolcsi lagziban egyszer megettem vagy 17 darabot mert egész nap vezettem és nagyon éhes voltam. A Hajdú - Bihariból elég 2 darab... A szabolcsi rizses gombóc, újságpapírba csomagolva viszik a munkahelyre... No de a Bihari!!A nejem ma már isteni Töltött káposztát csinál, pedig szabolcsi...(no de néha csinál magának is szabolcsit de azt csak ő eszi...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!