Magyarországon megyénként lebontva mi a legjellemzőbb étel?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A zúzos lé tulajdonképpen egy felturbozótt tyúkhúsleves.
Azontúl, hogy a benne főtt húsokat és belsőséget, zöldségeket kockára vágják, kerül bele frissen gyúrt, majd megpirított, megfőzött eperlevél, és külön, a húslében megfőtt rizs.
Minden évben rendeznek zúzoslé főzőversenyt és öhönforgatóversenyt. Rendkívül népszerű események.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ahogy olvasom, az öhön az az öreglebbencs.
Viszont akkor mi az annyira hosszan tartó elkészítés benne? Mert Szüleim is készítettek régebben sokat, de nem volt semmi extra elkészítési fortélya.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az öhön nem egyenlő az öreglebbenccsel, legalábbis ezen a vidéken, esetleg még a slambuc szót használjuk. De vidéki étel lévén millió neve lehet.
Szalonna, zsír, krumpli, kockatészta, só, bors az összetevők. Nem szokás errefelé pirospaprikát tenni bele. Nincsen szaftja sem.
A főzés hosszúsága, igazán nem is főzés, hanem sütés azért tart órákon keresztül, mert számtalanszor meg kell forgatni a bográcsot, amiben már egy idő után egy gombóccá áll össze az öhön. Egyesek szerint legalább 40 szer kell megforgatni a csupán pislákoló tűzön, közben zsírozni kell a bogrács oldalát, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.
Na, találtam egy videót:
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Köszi a leírást meg a videót.
Valóban nagyon nem ugyanaz.
#9
A szabolcsi töltött káposztától mentse meg az embert a jóisten...Én egy szabolcsi lagziban egyszer megettem vagy 17 darabot mert egész nap vezettem és nagyon éhes voltam. A Hajdú - Bihariból elég 2 darab... A szabolcsi rizses gombóc, újságpapírba csomagolva viszik a munkahelyre... No de a Bihari!!A nejem ma már isteni Töltött káposztát csinál, pedig szabolcsi...(no de néha csinál magának is szabolcsit de azt csak ő eszi...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!