Magyarországon megyénként lebontva mi a legjellemzőbb étel?
Hopp, nem is gondoltam, hogy nem tudják máshol mi az a macok. Igen, a tócsniról van szó! Erre felé mindenki ezt eszi vacsorára, hétvégén, a gyárban, kiránduláson.. A mai napig zsírban sütik ki sokan és mellé sok hétvégén kézzel formázott, lapos krumpli pogácsa is sül sütőben. A mi családunk máshonnan származik, mindenki utálja a mackot, de nincs olyan nap, hogy valakinél ne ez lenne ebédre a munkahelyen! Lehetőleg jó büdös fokhagymásan, használt olajjal eláztatva! :D
A Mátra aljáról, egészen közel a kocsonyát tudom még mondani. Karácsonyra, húsvétra, ballagásra, május elsejére.. kocsonya és töltött káposzta. Na mi ezt se értjük! A faluban ünnepek előtt egy hétig szinte csak "kocsonnnya hús" vehető.
Szabolcs megye: szabolcsi töltött káposzta. Nincs lagzi, ünnep töltött káposzta nélkül. De nem ugyanaz, mint a hajdúsági töltött káposzta. Ölre menő viták kerekednek, melyik az "igazi". Egyes helyeken rizs helyett kukoricadara kerül bele.
Toros káposzta is ilyen, szentségtörés értékű a pirospaprika hozzá (nem) adása.
Zúzos lé: mondjuk ez a leves csak Tiszavasváriban menő, de ott tényleg folyton ezt készítik.
Öhön: ettől bonyolultabb ételkészítést nem is ismerek, pedig főzök már egy ideje. Igazi, hamisítatlan öhönt tapasztalatom szerint csak 60 év feletti férfiak képesek csinálni, és kell hozzá fél nap. Semmihez sem fogható, mennyei fogás lesz. Ráadásul nem is lehet az év minden szakában készíteni, ugyanis a krumpli kora meghatározó.
Aztán a szabolcsi alma is méltán híres alapanyag, amiből: almaleves, almakompót készülhet. Gyakran sütünk almást. Mi csak így hívjuk, ami egy zsíros, gyúrt, rendkívül omlós tésztalapok között vastag réteg, fahéjas, előre megpárolt reszelt alma van.
A csokis aszalt almakarika is innen, Mátészalkáról indult világhódító útjára.
Aztán van a másik szabolcsikum, a szatmári szilva, aminek a két legismertebb tartósítási módja rendkívül népszerű. Az egyik az eredetvédett Szatmári szilvapálinka, a másik a szabad tűzön 24 órán át főtt, cukor hozzáadása nélküli szilvalekvár. Számos étel készülhet belőle.
Paszulyleves, tört paszuly, nyírségi gombócleves, ami még hirtelen eszembe jutott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!