Mi annak a szósznak a neve amit a japánok,kínaiak használnak amitől szép barna lessz az étel színe? Azt tudom hogy Szója szósz de milyen ? Már vásároltam kb 10-felét de egyik sem vált be. Olyan kellene mint PL: a Soba levesben is van csak nagyban.
Kérdező
A szójaszósz éppen úgy eltérő márka és márka között, mint a ketchup vagy a majonéz, de alapvetően akkor is erjesztett szója meg sok-sok só.
A sötét színt az adja, ha sokat használsz belőle (a sötét szójaszószból, mert van világos fajta is) és egy kicsit le is van sütve mielőtt hozzáadnád azt a levest vagy egyebet, amivel hígítani szokták esetleg.
Tényleg sokat kell belőle használni, ez adja a sós ízét a kajának és egy keveset még ha levest adsz hozzá, ami szintén sós.
A Soba tészta mást is tartalmaz, olyan fűszerek, olajok vannak még benne amik azt az ízt, színt együtt adják. Ez az egyik összetétele:
"Tészta 72,3% [búzaliszt, pálmaolaj, só, ízfokozó E621, lisztkezelő szerek (E500, E451), antioxidáns E306, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav], Ízesítő szósz 19,9% [cukor, víz, repceolaj, szójaszósz (víz, szójabab, só, búza), ízfokozók (E621, E635), színezék E150c, glükóz, melasz, ecet, só, fűszerek, hidrolizált növényi fehérje, paradicsompor, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, aroma], Káposzta, Csirkehús kocka"
A sötét színt nem a szójaszósz adja egyedül, hanem a melasz, paradicsompor, a por alakú, lepirított fűszerek, mint a gyömbér is, és még talán a szószban olyan olaj ami sötétebb.
Amit a soba tésztához használnak az más, azt csak szójaszószból nem tudod megcsinálni. Annak "mentsuyu (ejtsd: mencüjü)" a neve és kimondottan tészta ételekhez használják. Van a gyári változat, amit az 1es is leírt, ami sajnos teli van mindenféle mesterséges adalékkal. De van normális, akár házilag is elkészíthető változata. De ahoz a szójaszósz mellett kell még dashi (konbu algából és szárított halakból készült alaplé), sake vagy mirin, esetleg némi ecet.
Szerintem próbálj meg ázsiai boltokban, webshopokban körülnézni, hogy van e "mentsuyu" vagy "sobatsuyu".
Bár ettől nem feltétlenül lesz barna az étel, ez csak ami a soba tésztához van "csak nagyban".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!