Mik lehetnek ezek a sváb (sós) tésztafélék?
A nagyszüleim svábok, a mamám sokszor csinálta ezeket a tésztaféléket az ebéd mellé. De mindig csak fejből, nem írta le, és már nem emlékszik receptre. Valaki ismeri ezeket, és ha igen, tud adni receptet?
1. Sós, fonott tészta. Legtöbbször bableveshez ettük. A tetejét durva, nagyszemű sóval kellett megszórni.
2. Ez egy kb. tenyérnyi kis cipócska. Javarészt világos, könnyű és puha, viszonylag sós, azonban az alja egy ropogós, barna, kb. fél centi vastag, rendkívül sós tésztaréteg. Ezt szintén bableves, babfőzelék mellé ettük.
Nem tudom segít-e, de (fonetikusan leírva) az egyik neve "tanklész / tanklesz", a másik pedig "szalcflécli", talán a Salz + Spätzle szavakból összerakva, de ez csak egy tipp. Sajnos nem tudom melyik melyik, nagyon kicsi voltam, amikor utoljára találkoztam ezekkel az ételekkel.
Valaki tudja, mik lehetnek ezek?
Az elsö fonott kalács, de nem édesen, hanem sósan készítve.
A második gözgombóc, amiket kicsire formáztak és úgy gözölték készre.
A nagymamám csinálta ezeket - szintén sváb volt -, pontos receptet nem tudok, de ennek alapján el tudsz indulni.
Szivesen... 😁 engem meg érdeklnek ezek a régi receptek, bármilyen eredetű.
Nézd csak mit találtam...
#8: ez de szuper kajának tűnik! :-)
Le is mentettem. (1-4-5-6 voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!