Szeretitek az indiai kajat?
Egyre tobb az indiai etterem. Szerintem eleg valtozatos.
Ti probaltatok mar otthon indiai kajat csinalni. Van esetleg szakacskonyvetek
Én nagyon gyakran csinálok indiait.
Tele van a net receptekkel!
Egy csirke tikka masala-t, vagy korma-t nagyon egyszerű összedobni. Persze nem árt előre beszerzni néhány alapfűszert. Ha bp-i vagy, az Ázsia boltban mindent megkapsz hozzá.
Igen de ezek az alap etelek
Pl.a dosa az nagyon finom vagy a pani puri...
Nem szeretem.
Borzasztoan tavol all tolem az az izvilag.
Nagyon szeretem! Elég sokszor szoktam készíteni itthon is, vannak szakácskönyveim is, de a legtöbb receptet személyesen az indiai ismerőseimtől tanultam.
Legjobban a punjabi (pandzsábi) ételeket szeretem.
Én szeretek fogyasztani néhány indiai ételt. Egyik kedvencem a pakóra (bundázott zöldség). Persze nem arra kell gondolni, hogy lisztbe, tojásba zsemlemorzsába forgatják a zöldséget. A bunda nem más, mint csicseriborsólisztből, fűszerekből, némi sóból és vízből készült palacsintatészta. Ebbe kell mártani a feldarabolt zöldséget, aztán olajban kisütni. Nem kell előfőzni a zöldségeket, viszont éppen ezért lassú tűzön kell sütni, hogy alaposan átsüljenek. A pakóra az egyik legnépszerűbb étel Indiában, amit utcán is gyakran árulnak.
Ezenkívül kedvelek néhány szabdzsit (zöldséges főételt) is. Nagyon sok fajta szabdzsit ismernek egész Indiában, akár háztartásonként is rengeteg variációban. A szabdzsikészítés alapvetően úgy néz ki, hogy olajat vagy ghít (tisztított vajat) hevítünk a lábosban, és egymás után beleteszünk bizonyos fűszereket, leggyakrabban feketemustármagot, római köményt, ördöggyökérport, amelyeket kicsit megpirítunk, hozzáadunk némi csilit, amitől a keverék "robban" (ez az egész a csónsz), aztán hozzáadjuk a megfőzendő zöldségeket és raguvá pároljuk az egészet, közben hozzáadjuk az ízesítőanyagokat. A szabdzsit rizzsel vagy kenyérfélékkel (csapátival, nannal, parathával, purival) szokás fogyasztani.
A rizs az indiaiak fő kenyérgabonája, nélküle nem igazán van étkezés. Hallottam már olyan történetet, hogy néhány indiai vendégségbe ment Olaszországban, és természetesen olasz tésztaételekkel kínálták őket. Tisztelettel elfogadták, megették, amikor aztán hazamentek a vacsoráról, otthon főztek maguknak egy halom rizst, és azt is megették, mert számukra csak így volt teljes a lakoma. Pedig előtte szinte pukkadásig megtömték magukat olasz fogásokkal.
A fűszerezésről annyit, hogy amennyiben mi főzünk, nem szükséges emésztési zavarokat okozni magunknak az indiai mértékű fűszerezéssel, nyugodtan lecsökkenthetjük a fűszerek mennyiségét, akár még a számát is, hogy az megfeleljen az európai ízlésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!