Milyen nemzeti ételeket tudnék én is elkészíteni, tematikus vacsorára például?
Arra gondoltam, hogy időnként tematikus vacsoraesteket csinálnék otthon a családnak. Ehhez szeretnék ötleteket kérni.
Olyanra gondolok pl, hogy:
Anglia: Fish and chips, pudding.
Olaszország: Bolognai (leves is lehetne, desszert is, de sajnos hiányosak az ismereteim)
és így tovább. Lehetne sokkal kreatívabb, és jellegzetes étel, ezek csak példák!
Szeretném itt összegyűjteni minél több országét, hátha másnak is segítség lenne.
#11: köszönöm, az csak példa volt :)
a leves szimpi, a főételt nem ismerem de majd utánanézek
spanyol leves: gazpacho (egy korabbi valaszolo irta h nem tudja). viszont erdemes eredeti recepteket keresni, ha mar tematikus est. sokszor teljesen mas mint az itthon megszokottak. pl igen, a bolognai, foleg hogy nem is spagetti tesztaval kell(ene) enni :)
szoval mindenhol eredetit keress, akar egy jo carbonara az olasz tesztak kozul, ne a tejszines szutykot. nosaltyn sokan eredetinek tekintenek mindenfele gagyi recepteket igy kulfoldi oldalakat ajanlok.
japan eteleknel is, akar egy kis karaage (tori no kara age neven van azert tok jo recept), ramen is, de ugy valaszd ki hogy ha megvan pl hogy egyik nap olasz legyen, keress ra az olasz etelekre, es ha megvan melyikeket keszitened el keress eredeti receptet. szerintem igy a legjobb, foleg ha megalkotunk valamit es ha ida jutunk, eredetiben is megkostoljuk. es sokszor igen hasonlo amit keszitunk, az extra sikerelmeny :)
Távol keletinek csinálhatsz curry, házilag édes-savanyú, wokban sült húst, zöldségeket. Készíthetsz japán sushit is, de ne úgy mint Zoli bá a YouTube-on. Förögnek csinálhatsz souvlakit, gyrost, tzatzikit.
Szerb-horvát kajának pjeskavicát vagy csevapot ajvárral vagy sokác babot.
Olasz vonalon pizza, lasagne, minestrone leves, tengeri herkentyűk, saláták.
Ajánlhatom az orosz konyhát.
Az orosz ételek egyik jellegzetessége az „egyszerűség” és a „puritánság” (tehát nem kell semmilyen drága és nehezen beszerezhető alapanyagon agyalni, igen változatos és javarészt számunkra is elérhető alapanyagokból dolgozik – ugyanakkor rendkívül gazdag is – kifejezetten ajánlható egy ünnepi vendégváró vacsorára.)
Ugyanakkor ott az egészséges és „könnyű” fogyaszthatóság is . Az Oroszországban élő népek – az ország nagyságából adódóan – egy rendkívül színes és összetett gasztro kultúrát hoztak létre. Viszont egy dolog ami az ország népeiben közös: maga az ERJESZTÉS – ill az erjesztés által készült ételek. A fermentálás egy régi és bevált tartósítási folyamat, amit az orosz népek előszeretettel alkalmaztak (ugyanis nem volt ritka jelenség náluk az éhínség). Viszont az erjesztéssel készült ételek olyan kémiai, biológiai és ízbeni sajátosságokkal rendelkeznek, aminek köszönhetően az adott ételek egyrészt egészségesebbé, másrészt ízletesebbé is válhatnak (ld. pl.: savanyú káposzta), ugyanakkor az eltarthatóságuk is jelentős mértékben megnőtt. Az orosz konyha egyik specialitásának tartom azt, hogyan képes úgy játszani a savanyú ízekkel (ami elsősorban az erjesztett élelmiszereknek köszönhető), amivel a legnehezebb ételeket is viszonylag könnyűvé varázsolja.
Az előételek között elsősorban a különféle kocsonyák (húsos, halas, zöldséges) a zakuszka és vinyegret - nem összekeverendő a francia vinaigrette-el, habár mindkettő saláta, de a francia változathoz ecetet, az oroszhoz kvászt használnak. (A kvász erjesztett ital, rozsból készül, hasonlít egy nagyon gyenge sörhöz, de alacsony alkohol tartalma miatt fogyaszthatják gyerekek is - ugyanis élettani hatása sok esetben hasonló a kefirekéhez vagy a kumiszéhoz, kiválóan üdít, oltja a szomjat, magas B-vitamin-tartalma révén javítja az anyagcserét.)
Leveseknél a borscs (szláv céklaleves) a scsi (káposztaleves), a rasszolnyik (savanyú uborka leves), a szoljánka (tartalmas orosz étel, gazdagon fűszerezett leves) vm. a különféle hallék.
Főételeknél a kotlett (többnyire rántott szelet, vagy fasírt), különféle saslikok, vagy a töltött káposzta (голубцы).
Tészták: varenyiki (orosz barátfüle – lekváros derelye), pelmenyi (kicsit hasonlít az olasz tortellinihez) blini (orosz palacsinta), blincsiki (azaz sült palacsinta – a magyar rántott palacsintához hasonlítható, csak panír nélkül) vm. a pirog (hússal töltött, sült vajas tészta – személyes kedvenc).
Olasz: Deszertek: panna cotta,Zabaglione,Panforte di siena
Fő étel: Rizotto,Caponata,Frittata,Mozzarellás Padlizsánfelfújt,Gnocchi,Ravioli
Levesek: Minesztrone de ez inkább egytál étel ha eredeti recept szerint csinálod elég sűrű. Én e kenyeret meg a pürésítét babot kiszoktam hagyni.
Francia: Leves: Francia hagyma
Fő étel:Quiche Rengeteg változata van.
Deszert:Clafuti,creme brulee,csokis szuflé(ennek vannak sós változatai is lehet fő étel is.
görög:Levest nem tudok:saláták Görögsaláta,Tzatziki saláta
Főéttel: Muszka,Gryos
Desszert: Baklava,Görög citromos süti
Svéd:Húsgolyók,Jansson megkísértése,Svéd gomba saláta
Desszert:Svéd mandula torta
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!