Miért számított tiltott dolognak (halálos bűnnek) a borjúhús fogyasztása a régi Oroszországban?
Idöközben a magyar wikipédiában találtam ilyen elképzelést, de sem német, sem angol források nem említenek semmit a borjúhúsról, ellenben bojárokat említenek, mint problémát.
Érzésem szerint valaki egyszerüen félrefordított valamit.
Azt nem találtam meg, hogy halálos bűnnek számított (de lehet, hogy csak azért, mert minden türelemnek híján vagyok), de annyit igen, hogy "rossz étel" vala.
- ...приказывая подавать к столу телятину, которую русские не ели.
- ...причём царь угощал бояр польскими блюдами и вновь телятиной, считавшейся в Москве «поганой едой» -- gyanítom a "поганый" = rossz (mocskos, szemét) melléknevet fordították tévesen pogánynak (amolyan "hamis barátnak" nézem) - pogány = языческий
Amúgy az orosz Wikiből idéztem (I. Ál-Dmitrijt - [link] - nyitottam meg, és kattintottam az orosz részre; megnéztem az angolt is, ott nem láttam borjúhúst... de mondom, nincs türelmem végigolvasni, szóval a nálam türelmesebbek... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!