Ki próbált már ki régi ( középkori vagy legalább 100 évvel ezelőtti) receptet/ket?
Nekem több 1800-as végén, 1900-as évek elején írott szakácskönyvem van. Az alapanyagok közül, szinte mind kapható ma is. Igaz, ma nem készítünk szalonkát, vagy csíkkal főzött káposztát,élő rákot, de Magyarországon saláta vagy csalán levest sem.
Ami inkább eltér, az az ételek mennyisége.
Pl. Egy hétköznapi étrend:
Libaaprólékból raguleves,liba háta és combja sütve, vörös káposzta salátával, linzi sütemény.
Vacsora:Hideg nyúlpástétom áfonyával, gesztenye mézzel
De van igen gazdag töltött káposzta recept is.A fazék alján apró káposzta, rá hurka, kolbász, arra töltelék, majd oldalas vagy dagadó. Újra káposzta, arra karaj, újra káposzta.
De van amelyikbe még alulra szalonnát is tesznek.
Sőt az egyik receptben még egy kakas is fő a káposztával együtt.
Igaz, ezt egy disznóvágáskor főzték, ahol sok volt a vendég is.
A paprika, paradicsom, krumpli nem lehetett része az ősi magyar konyhának, mostanság meg sokan el nem tudják képzelni nélkülük az ételeket.
Őseink különböző tokányokat főztek, mostanság, sokan még a tokányba is bele csempésznek egy kis paradicsomot (el nem rontja csak ugye így már nem lehet korhűnek nevezni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!