Hogyan "bűnöztök" a kelkáposzta főzelékkel?
Eddig nem bonyolítom el túlzottan.
-kelkáposzta és burgonya reszelve
-ételízesítő
-kevés olaj és liszt
-paprika , bors
Kíváncsi lennék, hogy mi mindent nem szégyelltek belerakni ? :)
tejfől ?
nokedli ?
tudomisén?
só, fűszerkömény, rántás, tejföl, krumpli kockázva
se bors, se paprika, ételízesítő pláne nem, egyik főzelékbe se
Gondolom a bűnözést arra érted, hogy károsat, hízlalót nem akarsz beletenni.
Én 1 évig paleoztam.Férjem autoimmun betegsége miatt akartam kipróbálni, hátha javul tőle.
Már előtte sógornőm nagyon jól lett így étkezve.
Férjem tünetei majdnem teljesen elmúltak, én mellesleg 1 év alatt fogytam 13 kg-ot.Nem éheztünk, csak nem ettük amit nem lehetett.
Most részben csináljuk.Szénhidrátra vigyázunk, de nincs lelkiismeretfurdallásunk és bajunk attól sem, ha eszünk 1 szelet szülinapi tortát, vagy havi egyszer krumplipürét, vagy főtt tésztát.Lényeg hogy ritkán.
Én így főztem meg és főzöm most is a kelkáposzta főzeléket:
Apróra vágom, egy pici burgonyát szintén bele, sós vízben puhára főzöm.Teszek bele őrölt köményt, pici majorannát, összetört fokhagymát 1-2 gerezdet,pici borsot.1-2 evőkanál zabpehelylisztet picit megpirítok olíva vagy más olajban, teszek rá pirospaprikát, kevés tejet. A főzelék sűrűjéből a rántásra szedek ki, és ezzel besűrítem a levét.Ha még híg, akkor megint szedek ki kelkáposztát, szűrőn belepaszírozom.Végén ízesítem.
Így nem hízlal, minimális "káros" van benne, és finom.
Télen nem olyan jó a kelkáposzta már, kesernyés.
Az én kelkáposzta főzelékem ilyen:
Kelkáposzta laskára, krumpli kockára vágva.Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Ha van itthon füstölt szalonnabőrke, azt is beleteszem.Fűszerek:só, bors, sok kömény, majoranna, és egy babér. Paprikás rántással sűrítem.
A füstös ízt lehet pótolni szalonna híján füstölt íz kockával.
Azonban van egy másfajta kelkáposzta receptem is - a no saltyról-, ami nem főzelék, hanem köret - bár én magában is szoktam enni:
vagy egy másik - már nem tudom honnan-:
40 dkg kel
2 dl joghurt
3 ek balzsamecet
1 ek mustár
1 kk. csilipor
2 kk őrölt kömény
só,bors
értelemszerűen összepárolva.
Eddig nem tartottam magam bűnözőnek, de a kelkáposzta főzeléket, tényleg máshogy főzöm.
A kevés olajon megfuttatom a kelkáposztát, kicsit sütögetem, 1-2 gerezd lereszelt fokhagymát, karikára vágott burgonyát teszek hozzá, kicsit kevergetem, sózom, borsozom, majd kevés vizet aláöntve megpárolom, közben habarást készítek tejfölből és keményítőből. Amikor a burgonya megpuhult, a főzeléket behabarom, kiforralom, és a végén frissen vágott kaprot szórok rá.
Kelkáposzta és krumpli kockár vágva, köménymag, só, bors, majoránna, fokhagymás-paprikás (lehetőleg disznózsíros) rántással besűrítve.
Ez az alap. Az "bűnözik" aki ettől nagyon eltér...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!